Alegeri 2020. Traseul votului, de la punerea ștampilei până la declararea câștigătorilor

stampila de vot

Mai sunt două zile până când românii pot merge la urne să își aleagă autoritățile locale și județene pentru viitorii patru ani. Se fac ultimele pregătiri în secțiile de votare în care, duminică, sunt așteptați, numai în Timiș, 628.463 de cetățeni cu drept de vot. Există reguli care trebuie urmate,  dată fiind situația sanitară, pentru evitarea răspândirii coronavirusului.  

Mâine-dimineață, la ora 7, se încheie campania electorală, potrivit calendarului. Tot mâine, cei de la secțiile de votare din Timișoara sunt așteptați să ridice buletinele de vot și materialele necesare procesului electoral. La ora 18 membrii secțiilor de votare trebuie să înceapă, în birourile electorale, verificarea tuturor materialelor (ștampile, autocolante etc.) și numărarea buletinelor de vot, sub pază. Secțiile de votare vor fi apoi sigilate și redeschise duminică-dimineață, la ora 6, pentru ca votul să înceapă la ora 7.

CITEȘTE ȘI: Unde își exercită timișorenii dreptul la vot în 27 septembrie. Primăria a delimitat secțiile de votare

Fiecare persoană care se va prezenta la urne va primi patru buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a consilierilor locali, a președintelui consiliului județean, respectiv a consilierilor județeni. Alegătorii au timp să se prezinte la urne până la ora 21.

CITEȘTE ȘI Noi reguli în ziua votului: alegătorul, rugat să vină cu pixul de acasă și să își lipească singur timbrul pe cartea de identitate

După ora 21, președinții secțiilor de votare trebuie să predea buletinele de vot la birourile electorale de circumscripție, iar circumscripțiile, mai departe, judecătoriilor.

La Biroul Electoral Județean Timiș vor ajunge doar materialele cu referire la consilieri județeni și președintele de consiliu județean, buletinele nule și cele contestate. Procesele-verbale cu rezultatele alegerilor la nivelul tuturor localităților din județ vor fi procesate de Direcția Regională de Statistică Timiș.

În Timiș sunt 845 de persoane care și-au înscris candidatura în alegerile locale, doar pentru Primăria Timișoara, CL Timișoara și CJ Timiș. Sunt 11 candidați pentru funcția de președinte de consiliu județean. Pentru funcțiile de consilieri au fost depuse 15 liste cu candidați, în total 502 nume. Primăria Timișoara este vizată de 15 persoane, iar pentru Consiliul Local Timișoara s-au înscris în cursa electorală 317 candidați, dintre care doi sunt independenți.

 

În Timișoara, în legislatura 2020-2024, vor fi 27 de consilieri locali (raportat la 325.363 locuitori), iar la nivelul județului vor fi 36 de consilieri (raportat la 758.380 locuitori). Numărul consilierilor a fost raportat de Direcția Regională de Statistică Timiș, stabilit în funcție de populația existentă la 1 ianuarie 2020 în municipiile, orașele și comunele din județ.

Primarii și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal. Viceprimarii și vicepreședinții de consilii județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv județene.

Este ales primar sau președinte de consiliu județean candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dreptul de vot se exercită numai acolo unde alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc în vara acestui an. În aprilie, Guvernul României a decis, prin ordonanță de urgență, să prelungească mandatul aleșilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/