800 pentru Timișoara și județ. Candidații înscriși în cursa electorală intră în campanie

Un număr de 845 de persoane și-au înscris candidatura în alegerile locale doar pentru Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Vorbim despre cei care țintesc fie funcția de primar, fie cea de președinte de consiliu județean, consilier local, respectiv județean. Candidaturile sunt de-acum definitive. În trei zile se dă startul campaniei electorale.

Candidaturile au rămas definitive, potrivit calendarului electoral, în 24 august. Sunt 11 candidați pentru funcția de președinte de consiliu județean, poziție ocupată în prezent de pesedistul Călin Dobra. Nicio contestație nu s-a formulat împotriva hotărârilor Biroului Electoral Județean. Așadar, rămân bătute în cuie toate candidaturile depuse până în 18 august. 

Pentru o funcție de consilier județean au fost depuse 15 liste cu candidați, în total 502 nume. Fără a viza și funcția de președinte al CJT, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Ecologist Român, PNȚCD, RE:START România și Blocul Unității Naționale au depus doar liste pentru consilieri.

Numărul consilierilor este stabilit, potrivit legii, în funcție de populația existentă la 1 ianuarie 2020 în municipiile, orașele și comunele din județul Timiș, cifră comunicată de direcțiile de statistică. Astfel, în viitorul consiliu județean vor fi 36 de consilieri, raportat la 758.380 de locuitori.

Principala funcție de pe CD Loga nr. 1 este vizată de 15 persoane, iar pentru Consiliul Local Timișoara s-au înscris în cursa electorală 317 candidați, dintre care doi sunt independenți. Viitorul CL va avea 27 de consilieri locali, numărul fiind stabilit la 325.363 de locuitori.

Campania electorală începe vineri, 28 august, și se încheie în 26 septembrie la ora 7. Alegerile locale au loc în 27 septembrie, iar votarea se va face între orele 7 și 21. Numărul de alegători în Timiș este 628.463. Fiecare persoană care se va prezenta la urne va primi patru buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a consilierilor locali, a președintelui consiliului județean, respectiv a consilierilor județeni.