#Timișoara: Laudatio pentru cei care își dispută prima funcție în oraș. Cine este candidatul „lumină” și cel care ”gândește cu creierul”?

Mitingurile electorale în care candidații erau întâmpinați cu aplauze de susținători au fost date uitării în campania pentru alegerile locale din acest an, din cauza distanțării impuse de criza sanitară. Dincolo de întâlnirile în cercuri relativ restrânse, candidații și-au canalizat energia transmiterii mesajelor în online, unde au realizat postări laudative fie cu privire la activitatea administrativă anterioară, fie cu trimitere la realizările profesionale. Fanii, organici sau ”fabricați” i-au recompensat cu mesaje elogiatoare.

USR-istul Dominic Fritz, principalul contracandidat al primarului în funcție al Timișoarei, primește sute de inimioare pentru postările făcute pe pagina sa de Facebook. Și nu doar atât. Susținătorii îl văd ca pe o ”ființă luminoasă trimisă de providență”, un ”giuvaier”, ”un lider adevărat, fie și el de altă etnie.”

”Într-o lume bulversată, providența a trimis o ființă luminoasă care să ne ajute să ieșim din 30 de ani de orbecăială”, a scris unul din prietenii virtuali ai lui Dominic Fritz.

 

Un altul i-a scris: ”un om sufletist și empatic, un adevărat altruist în societate, se vede prin modul în care își pune amprenta în societate.”

”Ai votul meu, dacă nu respecți toată lista de promisiuni nu te mai votez în nicio funcție în țara asta. Baftă!”, îl atenționează un alt internaut. ”Cu tine, Timișoara va deveni un exemplu pentru restul țării. În sfârșit un lider adevărat, fie și el de altă etnie, dar cu suflet pentru țărișoara asta minunată”, este un alt mesaj primit de Fritz.

”Dominic, am impresia că ești un giuvaier. Felul în care te prezinți este diferit decât al celorlalți. Te admir și-ți doresc mult succes. Aș dori ca Timișoara să devină steaua cea mai strălucitoare a vestului României. Ceva mă face să cred că așa va fi dacă tu vei fi alesul! Forța Dominic! Aaa… apropo, eu sunt simpatizantă PNL!”, îi scrie o doamnă.

„Un om care gândește cu creierul”

Și candidatul Pro România la Primăria Timișoara, medicul Marius Craina, are fanii lui. ”Normal ca un om care gândește cu creierul, vă gândiți la școli, spitale, la tot ce îi bun pentru Timișoara. Nu k domnul Robu visează palmieri și semaforizări. Doamne, unde ne-a fost mincea când l-am votat!”, i-a scris lui Craina un fan activ.

 

O altă doamnă îi transmite elogiile tot printr-un mesaj: ”Sunteți viitorul primar mult așteptat de majoritatea timișorenilor. (…) Majoritatea vă cunosc, știu cât sunteți de drastic și perseverent pentru a duce un proiect spre finalizare.”

”Ceilalți care vă critică sunt doar niște papagali”

Susținătorii primarului în funcție comentează și ei ”în forță” pe pagina de Facebook a candidatului PNL pentru încă un mandat în fruntea Timișoarei. ”Fapte, nu vorbe. Ceilalți care vă critică sunt doar niște papagali care nu au făcut nimic pentru Timișoara și nici nu o vor face”, este mesajul unuia dintre fani. Sau: ”Țineți-o tot așa, să moară dușmanii de ciudă.”

Mesajele anti-Robu sunt contracarate astfel: ”Potoliți-vă toți cei care faceți afirmații negative. Nicolae Robu a făcut multe și va face în viitor. Nu ratați ocazia, trebuie reales. Ceilalți venetici sunt niște nulități.” Un alt susținător îl vede pe Robu ”un om deosebit, cu sufletul mare!”
”Politicianul de viitor neîndreptățit în trecutul apropiat și distinsa doamnă doctor, cea mai în măsură să însănătoșească Timișoara”, este unul dintre mesajele primite de Voichița Lăzureanu, candidatul PSD la Primăria Timișoara. În alte comentarii, două doamne îi transmit fostului manager de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”: ”Sper ca bănățenii să-și folosească și mincea, nu numai fruncea!” sau ”Mă bucur să ascult o persoană serioasă și inteligentă, m-am săturat să văd și să aud analfabeți!”
Duminică, în Timișoara sunt așteptați la vot 274.310 alegători, în cele 207 secții de votare amenajate. Votul începe la ora 7 și se încheie la ora 21.
(E)