100 de ani de fotbal la Oțelu Roșu sărbătoriți pe stadionul Vichente Birău

Fotbalul din Oțelu Roșu și-a sărbătorit centenarul printr-o acțiune desfășurată la stadionul Vichente Birău,organizată de Primăria și Consiliul Local, în prezența primarului Luca Mălăiescu, a viceprimarului Grigore Goja și a mai multor oameni de sport, printre care Constantin Marcu, fost jucător de fotbal, actualmente antrenorul echipei de fotbal din orașul de pe Valea Bistrei. 

Cu această ocazie a avut loc și lansarea cărții: „De la legendă la adevăr, centenarul fotbalului din Oțelu Roșu 1920-2020”, autor Adrian Gherhard, un scriitor care a debutat cu poezie în grai bănățean și acum se află la al V lea volum de proză. Prin publicarea acestei cărți a dovedit un mare act de curaj, pentru că a fost nevoie de multă muncă și cercetare în teren, de stat de vorbă cu oamenii care i-au cunoscut pe cei implicați în istoria fotbalului, rude care au mai păstrat fotografii, iubitori și fani care au mai păstrat afișe, ziare, fotografii despre echipa Metalul Oțelu Roșu.

Gândiți-vă ce înseamnă ca numele celor care, așa cum spunea Adi Gherhard au făcut să murmure buzele celor care iubeau fotbalul să apară într-o carte, celor care au reușit prin efortul lor fizic să ridice tribune de spectatori în picioare ani de-a rândul. În carte găsiți legende rostite din vorbă în vorbă despre cei care au demonstrat că se poate juca doar din plăcere. Fotbalul este socotit regele sporturilor și mă bucur că Adi a reușit să aducă cei 100 de ani printr-o carte la inimile oțelarilor”, a menționat omul de televiziune și moderatorul Dan Liuț.

leader board 728 x 90 px

Aici am crescut și m-am format ca jucător, de aici am ajuns în fotbalul mare, de aici am plecat la Dinamo București și sufletul este domnul primar și Primăria, care ne susține că dacă nu ar fi banii de aici ne-ar fi foarte greu să supraviețuim”, ne-a declarat Constantin Marcu, antrenorul echipei Oțelu Roșu

Fotbaliști ca Ienea, Grigore, Ruja, Marcu au făcut orașul mândru, un oraș care întotdeauna a avut jucători de renume național. În prezent Asociația de Fotbal AS Șoimii Oțelu Roșu are două grupe de copii și juniorii care joacă în liga a IV a cu rezultate foarte bune, iar la copii sub 15 ani au obținut locul I pe județ.

Editarea celor aproape 200 de volume ale lucrării „De la legendă la adevăr, centenarul fotbalului din Oțelu Roșu 1920-2020”, autor Adrian Gherhard, a fost susținută financiar de Primăria și Consiliul Local Oțelu Roșu, care va acorda câte un volum foștilor  jucători, dar și rudelor celor care astăzi nu mai sunt în viață și pentru care astăzi s-a ținut un moment de reculegere.