Ajung milionar dacă investesc în Bitcoin?

bitcoin

„Doresc să investesc în Bitcoin! Am auzit că se ajunge milionar dacă investesc în monedele astea despre care vorbește toată lumea. Să investesc?” Așa încep multe dintre mesajele primite pe  “Micul economist” sau pe contul privat. Ana Zambori, expert financiar și autoarea cărții „Micul Economist”, răspunde.

Ce este Bitcoin? În primul rând Bitcoin este un nume ca ANA. Eu vă voi spune pe scurt și pe un limbaj cât mai adecvat, ce înseamnă moneda crypto și cine o garantează.

Moneda crypto este: “ Criptomonedă sau criptovalută (din engleză CryptoCurrency) este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată. Deseori se face greșeala ca moneda virtuală (criptomoneda) să fie considerată o monedă electronică. Conform legii, aceasta nu este o monedă electronică. Cum spune definiția, este o monedă nebancară, adică neurmărită de Banca Central Europeană. De aceea este foarte iubită de persoanele care au tendința de a înșela/nedeclara veniturile reale.

Dacă în lumea bancară intră în această clasă Insulele Feroe, Islanda sau Elveția, aici vorbim, din start, despre o monedă care apare pe piață dacă ști puțină programare (hardware) și ști să dezvolți un program de criptare. Faptul că nu este sigură și oricine nu are cunoștințe de programare, eu zic să lași partea aceasta experților.

Dar ce faci dacă ai deja dobândite astfel de monede? Este simplu să le cumperi, mult prea simplu daca mă întreabă cineva. Faptul că se investește în ceva în care doar cumpărătorul și cererea de pe piață îi dă valoare, pe mine mă face să fiu sceptică. Mai mult, nu toate firmele apărute pe piață îți dau voie să verifici Blockchain-ul sau tockenul. Atunci cum înțeleg eu ca expert financiar? O înțeleg așa: Merg pe stradă și îmi apare cineva în cale, îmi dă o hârtie și spune că acea hârtie costă 100 de lei. Cât stau cu el de vorbă, vine un alt trecător și spune că acea hârtie costa 110 lei, și tot așa mai departe. Eu doresc să văd dacă hârtia aceea costă 100 lei, dar vânzătorul nu mă lasă să o ating/verific și spune: “dacă nu îmi dai 100 lei, o dau domnului care îmi da 110 lei“. Vânzare pe emoții și sub presiune.

ana

Am scris mai sus, de blockchain și tocken. Este normal să nu înțelegi ce este un blockchain pentru că nu te-a învățat nimeni la scoală. Iar tockenul poate îți aduce aminte de aparatele acelea digitale apărute prin 2010 care îți generau un cod pentru online banking. Cam așa este și acest tocken al crypto monedelor, dar care se leagă la blockchain. Termenul de tocken se referă la orice cyiptomonedă care nu are propriul blockchain. În schimb, funcționează pe un blockchain adevărat.

Acum o să spui: „doamna Zambori m-ați zăpăcit și nu mai știu de unde am plecat. Îți reamintesc! Ai vrut să investești în criptomonede și eu am început să îți explic baza lor, până să intru în partea de hardware pe care am dobândit-o într-un curs de la Princeton. Foarte important, înainte de a investi în criptomonede întreabă persoana care te-a abordat, următoarele:

1. Criptomoneda este pe Tocken sau Blockchain?
2. Poate fi accesat hardware-ul platformei respective pentru a urmări adresa criptomonedei?
3. Exista garanția legală din Romania, adică art. 4 lit. f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronica?
4. De cât timp există aplicația/moneda în care dorești să investești pe piață?
Iar tu, care dorești să investești în așa ceva și nu ți-ai găsit timp să afli bazele criptomonetare, te rog, începe să te documentezi și investește în a te documenta corect.

Să îți fie de folos!

ana 2

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/