Banii la saltea sau o investiție serioasă la bursă?

grabbing money
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Investiții și emoții. Majoritatea românilor își țin banii la saltea sau în depozite bancare care, de ani de zile, aduc randamente mai mici decât inflația. De ce? Din comoditate sau din lipsa suficientă de informații. Experții financiari, Ana Zambori și Ovidiu Bostan vin cu clarificări în acest sens.

Investiții și emoții. Am stat și m-am gândit cum pot pregăti un articol, când aflu că tot mai multe persoane care nu știu cum să înceapă să intre pe bursă, iau credite și abia apoi se informează. M-am uitat în mai multe direcții și am folosit mai multe “căciuli” (puncte de vedere). Cred că investițiile pot avea legătură cu iubirea și respectul față de propria persoană, dar și cu iubirea și purtarea de grijă a celor dragi. Și dacă ne gândim puțin mai bine, într-adevăr, sentimentele în general și nu doar iubirea, pot avea o legătură destul de mare cu investițiile la bursă.

publicitate online in ziar Express de Banat

Există o multitudine de sentimente, atât din registrul sentimentelor pozitive cât și din cel al sentimentelor negative care ne pot stimula sau pot pune stăpânire asupra noastră atunci când facem investiții. Se zice că iubirea cere sacrificii, nu? Iar sacrificiul pe care e nevoie să-l facem, în primul rând, este propria noastră comoditate. Când simt că îmi este frică în investiții înseamnă că am ieșit din zona de confort sau că am investit “că oaia” fără a ști ce așteptări au alți investitori de la acea acțiune, titlu de stat, etc.

1. Ceea ce e confortabil, adesea nu e și profitabil!

Dacă vrem să avem grijă de propria persoană și de cei dragi, cu ajutorul investițiilor, e nevoie să renunțăm la comoditate și să depunem un minim efort pentru a învăța, pentru a ne informa, că mai apoi să putem face alegeri potrivite și investiții profitabile. Majoritatea românilor, își țin banii la saltea sau în depozite bancare care, de ani de zile, aduc randamente mai mici decât inflația. De ce? Din comoditate, acel sentiment plăcut pe moment, dar care pe termen lung se dovedește a fi foarte amăgitor.

Pentru a nu ajunge să fim dezamăgiți, atunci când statul ne dă o pensie prea mică, atunci când nu ne permitem să plătim chiria într-un oraș îndepărtat în care fiul sau fiica noastră ar vrea să studieze, atunci când nu avem destui bani pentru a cumpăra cadoul mult visat de persoana iubită, atunci când ridicăm din umeri neputincioși pentru că nu avem posibilitatea de a întinde o mână de ajutor unui prieten aflat în nevoie, avem datoria de a sacrifica propria comoditate, de a învăța să investim inteligent și de a pune banii să muncească pentru noi. Și astfel ajungem să vorbim din nou despre diversificare.
Diversificarea este probabil cea mai bună regulă pe care o putem aplica în calitate de investitori iubitori și grijulii. De ce? Pentru că diversificarea diminuează riscurile.

Câți milionari cunoaștem care au devenit prosperi investind în conturi de economii? Nici unul!

Iubirea față de cei dragi se manifestă și prin grija pe care le-o purtăm, iar acest lucru îl putem obține și prin diminuarea riscurilor prin diversificarea surselor de venit și a portofoliului de investiții. Dacă privim la cei mai bogați oameni ai momentului, vom observa că nici unul dintre aceștia nu avea averea concentrată într-o singură companie sau într-un singur sector economic.

Diversificarea în active cu evoluție fără corelație sau cu o corelație negativă ne face să fim asemenea acelui negustor care reușea să prospere indiferent de vreme pentru că avea de vânzare umbrele și ochelari de soare. De aceea e nevoie să avem în componența portofoliului de investiții și titluri de stat, și obligațiuni, și acțiuni. În vremuri bune acțiunile aduc randamente considerabile, iar în vremuri mai tulburi prezența obligațiunilor estompează pierderile.

Un portofoliu diversificat și un orizont investițional îndelungat va fi întotdeauna o formulă câștigătoare.

Oamenii bogați nu au ajuns bogați din întâmplare. Ei au avut o strategie bine pusă la punct, au perfecționat și au respectat un plan, și în egală măsură au evitat vânzarea sau cumpărarea dictate de impulsurile de moment.

2. Frica și lăcomia în investiții

Frica și lăcomia nu ar trebui să existe într-o relație de iubire, însă aceste două sentimente sunt întâlnite foarte des în universul investițiilor la bursă. Cu toții am auzit, în ultima perioadă, despre război, corona și alte acțiuni care au creat teamă, atât la populația de rând, cât și la nivel economico-financiar. Exemplul concret, după ce Elon Musk a aruncat o știre pe Twitter. Am putut vedea foarte clar, mai întâi lăcomia unor fonduri de investiții care au vrut să profite de falimentul și investiția speculativă a acestei companii mai repede, apoi lăcomia și teama de a nu rămâne pe dinafară (acel “fear of missing out”) a celor care au cumpărat în creștere, și la sfârșit frica de a nu pierde sumele investite și vânzarea în pierdere.

Dar în toată această perioadă ați auzit de vreun investitor celebru care să fi cumpărat acțiuni la această companie? Eu nu am auzit. În schimb, titlurile unor publicații ne atrăgeau atenția asupra unui puști de 10 ani care a câștigat 3000$ cu o investiție inițială de 60$ făcută în 2019. Toată această întâmplare m-a făcut să-mi aduc aminte de cuvintele celebrului investitor Warren Buffett: “I will tell you how to become rich. Close the doors. Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.” Acest citat este foarte interesant pentru că pune în discuție aceste două sentimente care pot fi prezente la oamenii care investesc. Lăcomia și frica, întâlnite foarte des mai ales în investițiile speculative.

Direcția în care se mișcă piața uneori nu e dată doar de valoarea tranzacționată, ci e dată și de sentimentul majorității investitorilor, însă Warren Buffett ne sfătuiește să nu urmăm această direcție, ci să acționăm în sens invers.

3. Investitorii fără experiență se lasă copleșiți de emoții

Preocuparea lor este de a cumpăra acțiuni atunci când se prăbușesc și de a vinde atunci când cred că au ajuns la un maxim, dar fără o analiză atentă a companiilor și fără a înțelege motivele din spatele scăderii sau a creșterii, aceste investiții sunt mai degrabă o loterie. Cei care sunt cuprinși de panică, acționează impulsiv și din frica de a nu pierde prea mulți bani, vând. Cei care sunt lacomi, cumpără în speranța de a se îmbogăți mai rapid.

Pentru investitorul experimentat, scăderea prețului unei acțiuni poate să reprezinte o oportunitate de a cumpăra, iar creșterea unei acțiuni în mod surprinzător și fără un fundament real este percepută de acesta drept un balon de săpun care urmează să se spargă mai devreme sau mai târziu. Deci, atunci când vedem mișcările fluctuante ale pieței bursiere, când titlurile ziarelor sunt alarmiste și pline de panică, urmăm sfatul: “close the doors”. Închidem ușile și ignorăm complet ceea ce se întâmplă în exterior, nu luăm în seamă zgomotul și respectăm planul investițional pe care l-am stabilit, rămânem pe poziții și luăm în considerare principiile cu care am început să investim.

ana 2

Articol scris de Ovidiu Bostan și adaptat de Ana Zambori(autor carte: Micul Economist), la situația actuala din economia europeană.

zpd publicitate Timisoara banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/