67 de profesori debutanţi din Caraş-Severin se pregătesc să susţină examenul de definitivat

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Mijlocul acestei săptămâni coincide cu susținerea examenului de definitivat, promovarea acestuia reprezentând pașaportul profesorilor debutanți spre o carieră didactică în învățământul preuniversitar. La nivelul județului Caraș-Severin s-au înscris 67 de candidați pentru 19 discipline de examen.

Întrucât contextul epidemiologic a avut un impact deosebit în ceea ce privește susținerea examenelor din acest an, și în cazul examenului de definitivat numărul maxim al candidaților repartizați în săli va fi în acord cu normele de respectare a distanțării fizice (maximum zece candidați).

Accesul candidaților în centrul de examen se va face în intervalul orar 8.00-8.45, ceea ce-nseamnă că de la ora 10.00 aceștia vor avea la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele.

Primele rezultate se fac publice miercuri, 29 iulie, prin afișare la unitatea școlară desemnată centru unic de examen, adică la Colegiul Național „Diaconovici Tietz” din Reșița, pe site-ul Ministerului Educației și pe site-urile inspectoratelor școlare județene.

Ce este definitivatul?

Definitivatul este examenul care le oferă candidaților promovați dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Cei care nu promovează examenul de definitivat pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant și se se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică pedagogică de un an școlar.

Muzeul TM

Profesorii care promovează examenul de definitivat depășesc stadiul de debutant în învățământ și pot evolua în carieră prin obținerea gradelor didactice: gradul didactic II și gradul didactic I.

Pentru a fi declarat promovat la definitivat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8 (opt). Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen.

Examenul de definitivat vs concurs de titularizare

Spre deosebire de examenul de definitivat, concursul de titularizare, care va avea loc în data de 29 iulie 2020, în patru centre de examen organizate la nivelul județului Caraș-Severin pentru cei 399 de candidați înscriși, reprezintă examenul de angajare în învățământul preuniversitar pe perioadă determinată pentru candidații care obțin cel puțin nota 5 (cinci) sau pe perioadă neterminată (titular în învăţământ) pentru candidații care obțin cel puțin nota 7 (șapte), pe cele 1.354 de posturi vacante (din care 292 complete/cu normă întreagă și 1.062 incomplete).

Sursa foto principal: alba24.ro.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/