Bătrânii noștri nu vor mai fi ai nimănui! Servicii socio-medicale de la ADAMS Slatina Timiș

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Ne-am obișnuit ca părinții sau bunicii noștri că plece la muncă în străinătate să îngrijească bătrânii din alte state europene, în timp ce bătrânii noștri rămân ai nimănui. Mai ales la sate există oameni care au muncit pământul toată viața și au rămas singuri pe lume, fără o pensie, fără o mână de ajutor, fără cineva care să le aducă o găleată de apă sau să le spună o vorbă bună.

Pentru întrajutorarea acestor persoane mai mulți voluntari și reprezentanți ai unor ONG uri din țară și din Belgia și Elveția au lansat astăzi proiectul „Bătrânii din mediul rural au și ei dreptul la servicii de îngrijire medico-socială”. Și asta, pentru că România este pe ultimele locuri în Europa la capitolul servicii de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia.

În urma unei evaluări a nevoilor de la nivelul comunităților sale, Fundația româno-belgiană The Open Network for Community Development (TON) a realizat în 2014 un Master Plan de servicii socio-medicale, pentru dezvoltarea de servicii necesare populației de la nivel rural. Serviciile de îngrijiri la domiciliu reprezintă o prioritate în acest Plan, ne-a precizat Cristina Vladu, unul dintre coordonatorii de proiect:

„Fundația TON, în parteneriat cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina – Timiș (ADAMS), a început implementarea proiectului Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din cinci comunități rurale. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar cofinanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 8.250 CHF”, a menționat Cristina Vladu.

Proiectul se desfășoară la nivel național, respectiv în cinci comunități rurale din cinci regiuni ale României: Nord – Est (Moldovița, jud. Suceava), în Vest (Armeniș, jud. Caraș-Severin), Nord – Vest (Batăr, jud. Bihor), Sud – Est (Dumitrești, jud. Vrancea) și în Centru (Bunești, jud. Brașov).

promovare banner maxagro Muzeul TM

_DSC0744_DSC0746
„Proiectul va urmări crearea la nivelul fiecărei localități a unor structuri la început  informale – Comitete Sociale Locale și apoi formale – ONG-uri locale furnizoare de servicii de îngrijiri la domiciliu, va sprijini elaborarea de planuri de servicii, de planuri de strângere de fonduri, va asigura furnizarea efectivă de servicii de îngrijiri la domiciliu în cele cinci comunități”, ne-a declarat Pavel Aghescu, din partea Fundației ADAMS Slatina Timiș.

Se așteaptă de la acest proiect, care se vrea a avea continuitate, să formeze profesioniști și voluntari care să ofere servicii pentru cel puțin 500 persoane vârstnice (100 persoane în fiecare comunitate), ne-a menționat Ioan Suru, din cadrul organizației ADAMS Slatina Timiș.

CITEȘTE ȘI:

Model de solidaritate și prietenie Geel, Belgia – Slatina Timiș, România

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/