Model de solidaritate și prietenie Geel, Belgia – Slatina Timiș, România

Primarul Gheorghe Roma al comunei Slatina Timiș s-a întors astăzi de la o acțiune menită să promoveze tradiția Banatului de Munte, dar și să facă lobby pentru ajutarea sistemului românesc de sănătate.

Localitatea Slatina Timiș este înfrățită de peste 20 de ani cu orașul Geel din Belgia, astfel că între cele două comunități s-a legat o prietenie și colaborare care pot să fie un exemplu pentru multe localități.

De ani de zile în Geel, Belgia, se organizează Ziua Restaurantului Românesc, ocazie cu care foarte multe familii fac donații în bani și alimente. Se gătește românește și preparatele sunt apreciate de către belgieni. Este de fapt un târg culinar unde se fac și donații pentru comunitatea noastră. Au fost prezenți peste 600 de localnici din Geel și s-au colectat 12 000 de euro, bani care vor fi investiți în modernizarea centrului medical din Slatina Timiș. Am fost prezent alături de președintele ADAMS, Ioan Suru, care se ocupă de centrul medical, și am convenit ca fondurile să fie donate în cadru festiv, peste o lună, când belgienii vor fi oaspeții noștri la Crosul Primăverii, organizat de comunitate în fiecare an”, ne-a specificat primarul Gheorghe Roma.

Comunitatea belgiană a mai făcut o donație importantă, după ce de câțiva ani se preocupă de amenajarea Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență din Slatina Timiș. Dacă în urmă cu doi ani a fost donată o autoutilitară de stins incendii, în aceste zile s-a achiziționat o autoutilitară pentru intervenții rapide, care va fi adusă de belgieni în cadrul vizitei anuale.

În cei peste 20 de ani de colaborare cu belgienii, în Slatina Timiș s-au dezvoltat mai multe organizații voluntare de tineret, de femei și de bărbați creștini, un exemplu singular în Caraș-Severin, precum și Asociația de Ajutor Mutual sau centrul medical și de asistență la domiciliu al bolnavilor. Toate funcționează real, pe bază de solidaritate și prietenie ne-a precizat președintele ADAMS, Ioan Suru.