Patru afgani au sfidat granița României, în Caraș-Severin.  Au vrut să fugă în Europa de vest!

Poliţiştii de frontieră de la Oraviţa au depistat patru cetățeni afgani, printre care și un minor de 6 ani, care intenționau să treacă ilegal în Serbia, pe jos, pe la frontiera verde.

Grupul era format dintr-o familie, soț, soție și un copil, care au declarat că doreau să ajungă în vestul Europei, și un alt cetățean afgan care, în urma cercetărilor, s-a stabilit că avea rolul de călăuză, toți fiind stabiliți legal în România.

Poliţiştii au observat patru persoane care se deplasau pe jos, pe câmp, dinspre interiorul ţării, spre frontiera cu Serbia și imediat au procedat la interceptarea şi identificarea persoanelor în cauză, care nu îşi justificau prezenţa în zonă. Una dintre acestea a prezentat un document, în care erau trecute datele de identitate a trei persoane, cetățeni afgani, document care nu îndeplinea condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic.

În urma verificărilor, s-a stabilit că cei în cauză, doi bărbaţi și o femeie, cu vârste cuprinse între 23 şi 33 ani, şi un copil în vârstă de 6, sunt din Afganistan şi stăteau legal în România. Doi dintre ei, împreună cu minorul, alcătuiau o familie, erau studenți în București și posesori de permise de ședere în România, valabile până în luna septembrie 2016.

Cei doi au declarat că au decis să plece într-o țară din vestul Europei și, deoarece nu deţineau documente de călătorie valabile, au apelat la un conaţional, de doar 23 ani, care le-a promis că o să-i conducă până la destinație.

„În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv fals privind identitatea şi uz de fals. Totodată, călăuza va fi cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. Cei trei membri ai familiei, care au solicitat azil pe teritoriul României, vor fi predaţi unei echipe operative din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Timişoara”, a declarat agent principal de poliţie Roxana Costache.

FOTO: http://glsa.ro/