Cu ce premiere se fălește Banatul Montan?

Patria mamă” a bănățenilor se poate lăuda cu frumuseți, legende și o istorie îmbelșugată. Cu un bagaj bogat de minuni în spate, fala Banatului Montan se reflectă în primul rând în ingeniozitatea fiecăruia. Așa au luat naștere și cele mai renumite premiere ale zonei.

Fie că este vorba despre cele mai ingenioase muzee, căi ferate, teatre sau lucrări științifice, premierele bănățene se aliniază cu mândrie pe primele locuri. Prima astfel de descoperire, despre care se vorbește în toate cărțile de istorie, este apariția în Banat a primelor mărci poștale. Anul 1850 a fost momentul în care mărcile poștale bănățene au apărut în premieră în România contemporană.

Poate una dintre cele mai importante premiere din Banat este punerea în funcțiune a primei căi ferate. La 20 august 1854, între Oravița și Baziaș a luat naștere prima linie de tren pe o lungime de 62,5 kilometri, destinată transportului cărbunelui. Aceasta a fost prima cale ferată construită pe teritoriul de astăzi al României, fiind supranumită „Linia cărbunarilor“. Tot la Oravița a fost inaugurată, la nici zece ani mai târziu de „linia cărbunelui”, prima cale ferată montană. Pentru că două căi ferate nu pot funcționa fără gară, tot în Banatul Montan a apărut și prima gară din România contemporană.

Considerate poate cele mai productive invenții ale zonei, căile ferate nu au reușit totuși să eclipseze premierele cu care Banatul Bontan s-a mândrit până la apariția acestora. Este vorba aici despre prima lucrare lexicografică bilingvă cu limba de bază românească. În anul 1700 un bănăţean rămas încă necunoscut a întocmit acest dicţionar român-latin unic.

În același trend al evoluțiilor în domeniul științei și educației, în anul 1729 a apărut prima școală profesională montanistică. Cursurile au început la Oraviţa, școala fiind prima de acest gen nu numai pe teritoriul României contemporane, ci și din Sud-Estul Europei. Și alte şcoli montanistice au luat fiinţă în Banat în aceeași perioadă, la Dognecea, Moldova Nouă şi Sasca Montană.

Trecând de la cultură pe latura industriei, Banatul Montan se poate lăuda și cu anul 1771, atunci când la Reșița au fost puse în funcţiune primele două furnale pentru fontă.

Pentru că Oravița este zona cea mai bogată în premiere, trebuie amintită și prima farmacie montanistică fondată acolo de farmaciştii Knoblauch, în anul 1796. Totuși, una dintre cele mai de seamă premiere bănățene este de departe teatrul Mihai Eminescu, de la Oravița. Inaugurat în anul 1817, acesta se poate lăuda ca fiind cel mai vechi teatru din ţară, prima clădire de teatru din piatră din sud-estul Europei, dar și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/