Reșița, primul oraș din România la Bursa de Valori București

resita la Bursa de Valori Bucuresti

Cu 88.296 de obligațiuni verzi în valoare de 100 de euro fiecare, municipalitatea atrage fonduri importante pentru proiectele orașului.

Realizând această emisiune de obligațiuni la bursă, orașul a atras 8,8 milioane de euro. O sumă foarte importantă în contextul cofinanțărilor pe care primăria trebuie să le asigure proiectelor aflate în derulare. Banii astfel atrași vor fi folosiți pentru cofinanțarea proiectului tramvai, pentru înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport, adică 13 tramvaie si zece autobuze electrice, dar și pentru amenajarea infrastructurii de transport a orașului.

„Resita demonstrează că este un oraș inovativ, un oraș verde. Ne bucurăm să fim primul oraș din România care a emis obligațiuni municipale verzi. Listarea la Bursa de Valori București este un pas important în realizarea ambițiosului nostru plan de investiții verzi la Reșița”, a declarat primarul Ioan Popa cu prilejul listării obligațiunilor la bursă.

Momentul este considerat important întrucât Reșița deschide calea către atragerea de investiții private direct din piața de capital. „Semnalul dat astăzi este că orașul devine unul în care merită să investești. Pe parcursul ultimilor ani, Reșița a devenit un șantier. Fondurile europene ne-au dat avântul pentru a porni în acest proiect iar investițiile private, care au ocolit orașul multă vreme, încep să apară. Obligațiunile arată că direcția aleasă în ultimii ani, aceea de a accelera investițiile în infrastructură și în transportul local verde, este cheia prin care schimbăm trendul pentru Reșița”, a mai spus Ioan Popa.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cei 8,8 milioane de euro au fost atrași de municipalitate de la investitori privați încă din luna noiembrie, dobânda obligațiunilor este variabilă (EURIBOR + 3,5% pe an) scadența fiind în 2033. Cuponul este plătibil semestrial iar principalul va fi rambursat în cinci tranșe anuale (12% în 2029, 18% în 2030, 20% în 2031, 23% în 2032 și 27% în 2033). După fiecare rambursare, valoarea fiecărei obligațiuni va scădea proporțional.

Directorul general al Bursei de valori București, Adrian Tănase, și-a arătat speranța că exemplu Reșiței va fi urmat și de alte autorități locale. Asta deoarece emisiunea de obligațiuni înseamnă diversificarea surselor de finanțare permițând astfel o finanțări mai potrivite pentru proiectele implementate pe termen lung și care necesită finanțări pe termen lung.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/