Zeci de aplicații dezvoltate de tinerii IT-iști în cadrul unui maraton online de soluții digitale. Proiectele premiate

300 de studenți și elevi din întreaga lume au participat weekendul trecut la un maraton de 48 de ore organizat online pentru tineri IT-iști, menit să găsească soluții digitale la probleme de impact din educație, mediu sau dezvoltare urbană. Cele mai bune aplicații au fost recompensate.

Premiul cel mare merge la o echipă din Statele Unite, VisuLearn, care a dezvoltat o aplicație bazată pe recunoașterea gesturilor pentru a ajuta studenții cu dizabilități să parcurgă mai ușor cursurile online. Utilizatorii pot folosi aplicația, compatibilă cu Zoom, Google Meet și Microsoft Teams, pentru a afișa modele 3D, imagini sau text pe ecranele studenților. Aplicația a fost premiată cu 2.000 euro la categoria Digital Education, oferit de Liga AC a Politehnicii Timișoara.

Premiul special oferit de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România a fost câștigat de echipa timișoreană CitizenTM, cu o aplicație ce ajută cetățenii să se implice activ în comunitate prin semnalarea problemelor, susținerea inițiativelor care necesită suport financiar și menținerea legăturii cu administrația publică. Echipa a dezvoltat atât o aplicație mobilă pentru cetățeni, cât și o interfață web pentru administrație.

Cea mai bună aplicație mobilă, premiată de Visma, a fost SpendWithBrain, o aplicație pentru iOS care permite utilizatorilor să-și monitorizeze și gestioneze banii, iar cu ajutorul unor grafice și statistice să identifice moduri prin care își pot îmbunătăți situația financiară.

Premiul pentru cea mai bună aplicație web, oferit de Atos, a fost câștigat de proiectul MapStore, un serviciu care oferă informații vizuale detaliate despre raioanele și produsele unui magazin.

Continental Automotive a premiat două proiecte la categoria mobilitate urbană și anume NavSafe și SPARKS. NavSafe este adaptat la Google Maps și alte aplicații de navigare și propune rute sigure de călătorie, pentru a evita traseele unde rata de criminalitate este crescută. Aplicația SPARKS este concepută să detecteze potențiale pericole aflate pe carosabil și oferă recomandări de adaptare a vitezei.

În cadrul maratonului internațional Unihack au fost create 75 de aplicații web, mobile sau de inteligență artificială, care vin în sprijinul comunității în probleme de implicare civică sau educație digitală. În paralel, participanții au luat parte la peste 20 de discuții și workshopuri susținute de experți în domeniu și antreprenori, care să-i ajute să ducă ideile la stadiul de start-up. Maratonul online de codare a fost organizat de Liga Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și Banat IT și s-a aflat la cea de-a doua ediție.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/