Vreni, câinele brevetat și pentru salvările urbane

De acum, câinele Vreni poate salva vieți omenești în toată zona Caransebeș. Dacă până acum stăpânul patrupedului, Cristian Brecica, îl pregătea pentru Muntele Mic pe timp de iarnă, în caz de avalanșă, de acum a primit brevet și pentru căutările urbane.

Se poate apela la Vreni, un ciobănesc belgian, în cazul accidentelor soldate cu dispariția persoanelor în orice împrejurare de către reprezentanții Poliției, Jandarmeriei, Detașamentului de Pompieri sau Salvamontului. Brevetul a fost înmânat stăpânului câinelui de către președintele Asociației Naționale de Salvatori Montani din România.

Am primit brevetul național pentru Unitate Canină de Intervenție,  în urma examenului pentru Salvare Urbană și Mediu Natural, care s-a desfășurat în cadrul Ministerului de Interne, la Centrul Chinologic Aurel Greblea din Sibiu. Vreni a trebuit să răspundă la comenzi precum trecere peste obstacole, focuri de armă, refuz hrană oferită sau găsită, căutare în teren deschis și cel mai greu – căutare în teren acoperit”, ne-a declarat Cristian Brecica, instructor canin și stăpânul lui Vreni pe care-l consideră ca și copilul lui, fiind primul câine de salvare instruit și pentru care la început nimeni nu-i dădea prea mari șanse, deși în alte țări europene de foarte mulți ani câinii sunt instruiți și folosiți pentru salvarea de vieți omenești.

Câini de Salvare CCU – este un program de dezvoltare a unor echipe formate din oameni și câini unde aceștia sunt pregătiți și antrenați pentru a interveni în situații de urgență. Activitatea de Căutare și Salvare implică dresarea câinilor în scopul de a identifica orice victimă umană pe o suprafață dată, fie că este vorba despre o clădire dărâmată, conul unei avalanșe sau o vastă zonă de teren accidentat sau cu vizibilitate redusă. Dresajul de obediență aferent unui câine de căutare și salvare presupune un control perfect al câinelui în orice situație, exersarea constantă a comenzilor de bază, dar în situații mai puțin obișnuite, direcționarea pe suprafețe mari a câinelui folosind semnale sonore și gesturi, semnalizarea unei „victime”, ceea ce presupune zeci de ore de antrenamente, ne-a mai precizat Cristian Brecica.

„Totul a fost posibil datorită protocolului încheiat acum doi ani, de mai multe asociații din țara, prin împuternicitul nostru, Vlad Popescu de la Clubul Câinilor Utilitari cu Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI, condus de Raed Arafat, un om deosebit, ce susține si a înțeles foarte clar rolul inegalabil al câinilor de căutare – salvare bine pregătiți, în situațiile critice de urgență. Urmarea acestei recunoașteri oficiale a Statului Roman în intervenția cu căni de salvare, ne dorim și sperăm că vom dezvolta o relație bună și funcțională la nivelul județului nostru, cât și pe plan local în zona Caransebesului, atât cu Salvamontul, cât și cu celelalte structuri de intervenție ce participă la căutarea și salvarea persoanelor dispărute in diverse situații unde putem fi de folos, atât in mediul natural, cât și in cel urban din Caras Severin”, ne-a declarat Cristian Brecica.

 

CITEȘTE ȘI: Dezastrele montane și urbane îi lasă indiferenți pe români! Câinii de avalanșă, apreciați doar în străinătate! [FOTO]


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/