Dezastrele montane și urbane îi lasă indiferenți pe români! Câinii de avalanșă, apreciați doar în străinătate! [FOTO]

Reprezentație de excepție a Salvamontului românesc la Congresul Internațional de Salvare Montană CISA-IKAR, desfășurat în stațiunea Borovets Ski Resort din Bulgaria. Este pentru prima dată în cei 68 de ani de existență a Comisiei Internaționale pentru Alpine Rescue (ICAR) când a avut loc congresul anual în Bulgaria, găzduit de Crucea Roșie din Bulgaria și Serviciul Salvamont.

Câinii de avalanșă prezenți împreună cu instructorii lor au făcut o demonstrație foarte frumoasă primind aprecierile celor prezenți. Au fost felicitați o serie de instructori internaționali printre care și caransebeșeanul Cristian Brecica cu câinele Vreni, dar și alți instructori din țară, din Suceava, Curtea de Argeș, Pitești, Piatra Neamț, Gorj. Toți fac parte din „Câini de Avalanșă Salvamont România”.

La Caransebeș Cristian Brecica a înființat acum câțiva ani asociația CAINII S.A.R. „GUGULANIA” CARANSEBES, fiind voluntar Salvamont Caraș-Severin, câinii săi făcând parte din corpul de intervenție Câinii de Avalanșă Salvamont România.

leader board 728 x 90 px

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157674522030151″]

„În trei ani, am reușit sa formez la Caransebeș, fără sprijin instituțional, două unități canine de avalanșă, am avut în pregătire și alți câini, la care am fost nevoit să renunț, deoarece sprijinul declarat la început, nu a fost cel așteptat de mine. În prezent am rămas doar cu Vreni, ultimul câine care a plecat, brevetat pentru avalanșă – unitate activă este Xara, câine care a plecat săptămâna aceasta peste hotare. Nu cred că noi, românii, conștientizăm necesitatea de a fi pregătiți să luptăm în prevenirea dezastrelor montane sau urbane. Italia este în dezastru, în urma cutremurelor, dar ei au sute de salvatori cu canini care intervin, fie polițiști, pompieri, militari, fie salvamontiști sau chiar cei de la Garda Financiară Italia, care au unități canine de salvare. Am avut onoarea sa îi cunosc și să mă bucur de aprecierea lor… de la noi, în afara grupului nostru de șase conductori canini de avalanșă și ANSMR, voluntari în mare parte, nimeni nu ne acordă nicio atenție, nici măcar o boabă de mâncare”, ne-a declarat Cristian Brecica.