Vor fi descărcări arheologice pe bulevardul Cetății, aflat în șantier din iunie. Ce descoperiri au fost făcute?

cetatii

Pe unul din tronsoanele aflate în lucru pe bulevardul Cetății din Timișoara au fost făcute o serie de descoperiri arheologice, morminte și vase ceramice vechi de secole. Muncitorii vor ataca următoarele sectoare de drum, până când arheologii își vor fi încheiat treaba. 

Bulevardul Cetății a intrat în șantier la finalul lunii iunie. Muncitorii au început cu dezafectarea liniilor de tramvai, a cablurilor, au spart trotuarele și au demarat lucrările la rețelele de apă și canal, de la intersecția bulevardului cu Calea Bogdăneștilor până la Gheorghe Lazăr.

CITEȘTE ȘI: Bulevardul Cetății a intrat în șantier. Cel puțin doi ani și jumătate de disconfort pentru timișoreni

„Pe sectorul dintre Bogdăneștilor și Gheorghe Lazăr, de la numărul 30 până pe Gheorghe Lazăr, au fost găsite niște rămășițe arheologice, vorbim de morminte, de vase ceramice. Estimarea este că sunt de undeva din secolul VII, înaintea perioadei habsburgice. Vom începe partea de descărcare arheologică, iar constructorul va continua să lucreze pe sectorul de la Gheorghe Lazăr pe Circumvalațiunii. Proiectul nu se oprește, merge pe următoarele sectoare și până când se va face descărcarea arheologică vom continua proiectul.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Descărcarea arheologică ar putea demara din luna septembrie. Până atunci se va depune documentația pentru avizarea acesteia, iar arheologii vor diagnostica lucrarea ca să poată face un deviz estimativ.

Potrivit contractului, șantierul de pe Cetății ar trebui să fie închis în următoarele 30 de luni. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 17 milioane de euro, iar banii provin din bugetul local.

În ceea ce privește Calea Bogdăneștilor, aici lucrările sunt în grafic, spun autoritățile locale, efectuate până acum la un grad de 9%. Execuția durează doi ani.

CITEȘTE ȘI: Încep lucrările pe Calea Bogdăneștilor. Ce s-a modificat în proiect?