Volum dedicat morilor din Banat, lansat la muzeul din Reșița

lansare de carte la Resita cu morile din banat
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Amplu eveniment astăzi la muzeul din Reșița unde a avut loc lansarea volumului „Morile Banatului”, însoțit de o expoziție și o prezentare de film documentar.

De la morile cu ciutură din Eftimie Murgu și Clisura Dunării, la morile de la Jimbolia sau Sânnicolau Mare, trecând pe la moara de decorticat orez de la Banloc și până la cea cu turbină de pe râul Bega, la Balinț, Banatul de munte și de câmpie se bucură de un patrimoniu mulinologic impresionant.

Nu mai puțin de 410 mori au fost identificate în județele Caraș-Severin și Timiș, în ultimii patru ani, de Asociația „Acasă în Banat”, condusă de Radu Trifan, care este și autorul volumului „Morile Banatului”, prezentat astăzi la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură și este, potrivit autorului, singurul care reunește un număr atât de mare de obiective mulinologice, cu fotografii detaliate pentru fiecare și locație GPS.

Lansarea volumului a fost însoțită de o expoziție cu cele mai reprezentative mori din județele Caraș-Severin și Timiș, și de un film de prezentare a acestora, realizat de Radu Trifan și echipa sa de la „Acasă în Banat”.

Venim astăzi în fața dumneavoastră cu trei componente ale muncii noastre din ultimii patru ani, timp în care am încercat să facem o amplă documentare a tot ce înseamnă moară în tot Banatul. Iar asta s-a concretizat într-un material foarte amplu pe care noi l-am reunit sub forma unui documentar, sub forma unei expoziții, și în acest volum, al cărui autor sunt, dar care are în spate o întreagă echipă”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat”.

expozile morile banatului muzeu resita

Lansarea volumului a fost însoțită de o expoziție documentară

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Dintre cele peste 400 de mori inventariate pe teritoriul județelor Timiș și Caraș-Severin, mai funcționează astăzi o mică parte dintre ele.

Am identificat 410 mori, în cele două județe și în colecțiile muzeale din țară. În această carte prezentăm și starea de conservare a tuturor morilor, este foarte evidentă pentru că avem și fotografii și o evaluare a stărilor de conservare. Sunt în jur de 90 de mori în tot Banatul care mai funcționează astăzi, dintre acestea aproximativ 65 sunt în Caras-Severin. Vorbim în primul rând de mori mici, care mai funcționează în rândășie, care nu sunt foarte complicat de operat. Acestea sunt cele funcționale, dar, din păcate, în Caraș-Severin, nu mai avem nicio moară mare istorică, moară de mari dimensiuni care să macine și să facă făină de grâu care să mai funcționeze”, a mai spus Radu Trifan.

De-a lungul ultimilor ani, voluntarii Asociației „Acasă în Banat” au intervenit cu lucrări de reparații și întreținere asupra a peste 50 de mori din Caraș-Severin.

Avem în spate un întreg șir de mori asupra cărora noi am intervenit. Am lucrat la peste 55 de mori, numai în Caraș-Severin, în ultimii patru ani. Sunt în primul rând morile de la Pârvova, de la Gârnic, de la Șopotu Vechi, de la Rudăria, unde ne-am ocupat de toate cele 22 de mori, cu diferite grade de dificultate, pentru că nu toate au necesitat lucrări foarte mari. Mai mult lucrări de întreținere și semnalizare turistică. Am mai intervenit cu lucrări la morile de la Răcășdia, în Valea Carașului, la Ilidia, la Vrani, o moară mare unde am reușit să schimbăm acoperișul, deci am avut o activitate foarte intensă, nu ne-am rezumat doar la partea de cercetare, ci și la partea de restaurare și conservare”, a conchis președintele „Acasă în Banat”.

volum morile banatului

Volumul lansat astăzi la muzeul din Reșița

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/