Vizita ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Universitatea de Vest, „nu neapărat un eveniment de reflectat în presă”!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența Sa Andrew Noble, a fost prezent vineri la Universitatea de Vest din Timișoara, pentru o discuție cu studenții despre securitatea europeană în contextul actual al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Evenimentul a făcut parte din seria „Ambasadori la UVT”.

Optica evenimentului „European Security Architecture – A British View” a fost însă una ciudată, în special în ceea ce a privit presa. Deși universitatea a invitat reprezentanții mass-media, practic, nu s-au putut adresa întrebări deloc ambasadorului. În momentul sosirii Excelenței Sale în sală s-a transmis că prima parte poate fi înregistrată, fotografiată și filmată, iar ulterior, ambasadorul va discuta cu studenții și cei prezenți în sală, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, iar la aceasta, să nu se înregistreze și filmeze nimic. Ceea ce se discuta se putea scrie, dar fără a menționa cine a făcut o anume afirmație. Așadar, presa a fost chemată cel mult în rol de dactilografiere/grefiere sau, presupunem răutăcios, ca UVT să își mai facă puțină imagine.

„Nu plecăm din Europa”

Ambasadorul Andrew Noble, prezent în România încă din ultimii ani ai regimului comunist, a anunțat că este prima sa vizită la Timișoara. „Sunt încântat să fiu aici. E prima mea vizită la Timișoara, spre rușinea mea, deși am venit în România de 36 de ani. Cred că voi reveni mai frecvent”, și-a început diplomatul discursul către studenți, după care, în mare, a citit ce avea scris pe mai multe foi.

În contextul Brexit-ului, Noble a precizat că Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, dar nu și NATO și valorile Bătrânului continent. „Mesajul cheie este că vrem ca fiecare țară europeană să facă față provocărilor, în contextul siguranței europene, nu să se bazeze pe alte țări. Nu plecăm din Europa. UK și UE au aceleași valori, asta nu se va schimba niciodată. Securitatea Europei este și a Regatului Unit, deoarece avem amenințări comune, iar acestea cresc în complexitate în fiecare lună”, a precizat ambasadorul, care a subliniat că Marea Britanie are cel mai mare buget de apărare din toate statele membre UE.

Muzeul TM

Relația cu SUA, un „rău necesar”

Andrew Noble a precizat că România e un stat exemplu în UE, pentru procentul din Produsul Intern Brut cheltuit pentru armată. Despre relația dintre UK și SUA, ambasadorul spune că americanii sunt un partener strategic al britanicilor. „UK va continua să investească în portofoliul apărării și vom continua să facem asta și după ieșirea din UE. Credem că parteneriatul cu SUA e fundamentul pentru securitatea europeană. Avem valori comune și amenințări comune, suntem indispensabili unul celuilalt. Avem și aspecte în privința cărora nu suntem de acord, dar sunt mai multe care ne unesc”, a precizat diplomatul.

Armata europeană, o utopie în viziunea Regatului Unit

Andrew Noble a vorbit și despre ideea constituirii unei armate a UE, aspect despre care a precizat că Marea Britanie nu îl vede realizabil. „Rolul UK este cel al băiatului din spatele clasei, care are curajul să pună întrebări. Credem că discuțiile despre armata europeană creează confuzie și dau satisfacție inamicilor noștri. Nu credem că ar primi sprijin de la statele membre. Atunci, de ce pierdem atât de mult timp să vorbim despre asta? Nu ar trebui mai bine să investim pentru necesitățile de securitate ale UE?”, a mai spus Noble, care a precizat că 80% din resursele de armament ale Europei vor veni de la SUA după Brexit.

 

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/