Virozele de sezon, confundate cu Covid-19. Mihai Gafencu: „Alertați de simptome, părinții vin cu copiii în urgențe. Asta este regulă”

spitalul louis turcanu din Timisoara
untitled design set 970x90 px

A scăzut numărul de infectări cu SARS-CoV-2 și în cazul copiilor. În Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara nu au mai ajuns variante moderate sau severe de boală de mai bine de o lună.

În schimb, încă sunt părinți speriați de orice simptom, iar simplele viroze sunt confundate cu noua patologie respiratorie.

„Rata de replicare arată foarte clar că noi nu suntem încă afectați ca și țară de acest nou val. Asta se reflectă și în numărul de cazuri. Mă refer și la cazurile pediatrice care au scăzut. Avem acum în sectorul nostru, pentru că asigurăm terapia intensivă pentru pacienții Covid-19 pediatrici, ai teritoriului nostru, doar un caz oncologic infectat și ajuns în terapia intensivă. Cazuri noi care să vină de afară și care să fie grave nu am mai avut de mai bine de o lună”, a spus prof. univ. dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Fiecare pacient care ajunge la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” este testat PCR. Cu toate că trendul este unul descendent, în UPU ajung și până la 100 de pacienți pe zi, dintre care nici 10% nu sunt testați pozitiv.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Avem câteva mii de cazuri testate. Noi testăm absolut orice copil ajunge în serviciul nostru chiar dacă e internat în afara definiției de caz, pe cheltuiala spitalului. La urgențe, precum e firesc, pentru că este o viroză și se manifestă ca oricare altă viroză de toamnă, iarnă, vin părinți cu copii din cauza faptului că sunt alertați de simptome. Asta este regulă. Și sigur că trebuie păstrat un echilibru. Ni se tot spune că mai există și alte boli pe lângă Covid. Sunt de nedorit momentele în care patologia de bază este ignorată din cauza sperieturilor sau din cauza anxietății. Chiar și a personalului medical. Trebuie să ne obișnuim că vom trăi cu coronavirusul de acum încolo. Noi trebuie să ne apărăm prin vaccin sau poate ne vom infecta foarte mulți”, a mai spus Mihai Gafencu.

Medicul a precizat că, până în acest moment, nu au existat situații de infectare post-vaccin, pentru care să fie nevoie de spitalizare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/