Vinovații pentru recensământul mincinos nu se află în curtea Primăriei Reșița!

resita drona

Primăria Reșița reacționează după ce directorul Direcției Județene de Statistică a declarat că datele provizorii ale recensământului nu reflectă realitatea pentru că primăriile nu s-au implicat suficient și astfel zone întregi au rămas nerecenzate.

Într-o ședință derulată marți la Instituția Prefectului Caraș-Severin, directorul Direcției Județene de Statistică a dezvăluit că cifrele provizorii ale recensământului nu reflectă realitatea. Multe zone au rămas nerecenzate pentru că primăriile nu și-ar fi făcut treaba și nu au angajat suficienți recenzori pentru a acoperi toate zonele. Recensământul cântărește greu mai ales în accesarea de fonduri pe viitor. Având în vedere că populația județului Caraș-Severin a scăzut cu aproape 50.000 de oameni, iar cea a Reșiței – cu peste 14.000, potrivit acelorași date, lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare.

Asta nu înseamnă însă că administrația reșițeană nu a înțeles importanța recensământului, cu atât mai mult cu cât a și organizat din fonduri locale propriul recensământ în urmă cu câțiva ani pentru a avea o imagine cât mai exactă a numărului real al cetățenilor. „Subliniem faptul că activitatea INS este una lăudabilă, de o importanță deosebită pentru bunul mers al societății și de maximă importanță pentru întreaga administrație publică. UAT Municipiul Reșița utilizează în toate acțiunile sale datele statistice disponibile, pentru a putea asigura o dezvoltare eficientă și durabilă a municipiului. Astfel, chiar și atunci când nu au existat date disponibile, Municipiul Reșița a realizat din fonduri proprii cercetări sociologice”, transmite Biroul Comunicare al Primăriei Reșița.

CITEȘTE ȘI: Primele informații despre recensământul făcut de Primărie. Ioan Popa: „Reșițenii s-ar întoarce acasă pentru un salariu de 1.650 de lei”

Administrația locală consideră că informațiile transmise zilele trecute de Cătălin Hogea trebuie clarificate. În ceea ce privește contractarea de servicii de recenzare, „UAT Municipiul Reșița a încheiat contracte de servicii cu recenzorii și recenzorii șefi. Selecția s-a realizat în baza depunerii cererilor de către persoanele interesate, care au fost validate de către DJS CS. În cadrul procesului de validare, Municipiul Reșița a propus ca funcțiile de recenzori șefi să fie ocupate de persoane cu studii juridice, însă la insistențele conducerii DJS CS s-a agreat ca aceste persoane să fie strict din rândurile angajaților DJS CS. Astfel, responsabilitatea verificării procesului de recenzare a aparținut în totalitate subordonaților domnului Hogea. Pentru această activitate colegii domnului Hogea au primit o remunerație mult peste plata oferită recenzorilor ce au colectat date din teren, astfel considerăm total inoportune declarațiile directorului DDJ CS.”, spun cei din Primărie, în condițiile în care Cătălin Hogea a declarat că veniturile încasate de recenzori nu au fost deloc mici, unii dintre ei ajungând chiar și la 16.000 de lei net.

Fondurile pentru plata oamenilor implicați în desfășurarea întregului proces de recenzare au fost asigurate din bugetul de stat, iar nivelul salarizării nu a fost stabilit de primării, acestea având doar rolul de a realiza plata efectivă. „Mai mult, situațiile de plată au fost întocmite și semnate de directorul DJS CS, dl. Cătălin Hogea, plățile realizându-se strict în baza acestor situații.”, mai spun cei din Primăria Reșița.

CITEȘTE ȘI: Recensământ mincinos din cauza lipsei de recenzori! Câți mai suntem de fapt?

„UAT Municipiul Reșița a asigurat personalul necesar pe toată durata desfășurării Recensământului, pentru toate sectoarele de activitate. Supravegherea activității lucrative a fost realizată de către DJS CS, atât prin intermediul recenzorilor șefi, cât și a organelor proprii de conducere. UAT Municipiul Reșița nu a supravegheat în niciun fel activitatea recenzorilor, însă a încheiat contracte noi de fiecare dată când au fost aduse la cunoștință situații speciale: renunțări, demisii, chiar persoane care au refuzat să lucreze sau să predea tabletele primite de la DJS CS.”, mai explică cei din administrația reșițeană, arătând că nu li se poate imputa faptul că unele zone din oraș ar fi rămas nerecenzate.