Recensământ mincinos din cauza lipsei de recenzori! Câți mai suntem de fapt?

catalin hogea (6)

O realitate care ne va costa scump a fost dezvăluită de șeful Direcției Județene de Statistică din Caraș-Severin. Acesta spune că autoritățile locale nu s-au implicat așa cum ar fi trebuit în procesul de recenzare, iar zone întregi au rămas neacoperite. Consecințele se vor resimți în anii viitori, pentru că cifrele de astăzi vor fi relevante atât în atragerea de fonduri, cât și în alte aspecte administrative.

Rezultatele provizorii ale recensământului pe anul 2021 au arătat o depopulare masivă în Caraș-Severin, în special în municipiul Reșița, care a pierdut peste 20% din populație față de recensământul din 2011. Cifrele nu reflectă însă realitatea din teren, o spune șeful Direcției Județene de Statistică. Acesta consideră că primarii ar fi trebuit să acorde o mai mare importanță angajării de recenzori și să se asigure că aceștia ajung în cât mai multe locuințe, astfel încât și cifrele să fie reale.

CITEȘTE ȘI: Aproape 50.000 de cărășeni au părăsit județul în ultimii 10 ani! 30% dintre ei sunt din Reșița

„Dacă ne uităm peste date, o să vedem că, dacă apăsăm mai mult pe municipiul Reșița, sunt anumite zone și cartiere unde foarte multe persoane nu s-au recenzat. Din ceea ce am constatat, s-a datorat faptului că cei care s-au ocupat de angajarea acestor recenzori nu au găsit destui recenzori și, volumul de muncă fiind foarte mare, nu s-au acoperit toate zonele din municipiul Reșița.”, spune Cătălin Hogea.

O problemă semnificativă apare în ceea ce privește etnia romă. Ori nu le-a trecut nimeni pragul, ori le-a fost frică să dezvăluie CNP-ul sau au invocat diverse motive pentru a se sustrage.

Șeful de la Statistică spune că lipsa recenzorilor a fost cel mai mare minus al întregului proces. „În localitățile în care primarii s-au implicat efectiv, rezultatele se văd și pierderile din punct de vedere al populației nu sunt atât de mari, iar în localitățile în care nu a fost o implicare totală din partea tuturor autorităților se văd pierderi foarte mari. Noi nu puteam să îi punem pe cei de la primărie să găsească recenzori. Din păcate, au fost și persoane care s-au speriat când au ajuns în anumite cartiere sau în anumite scări de bloc mai slab luminate, să spunem așa.”, a mai spus Hogea.

În ceea ce privește municipiul Reșița, în luna februarie a anului trecut Primăria anunța că este în căutarea a 63 de recenzori pentru colectarea datelor din teren. În 7 iulie, potrivit INS, Reșița se afla pe lista localităților cu deficit de recenzori, anunțând la acel moment un minus de 4 persoane. De altfel, este cunoscut faptul că majoritatea localităților urbane din țară s-au confruntat cu lipsa de recenzori, oamenii nedorind să se implice în acest proces sau neștiind despre posibilitatea de a participa efectiv.

Șeful Direcției Județene de Statistică spune că banii nu au fost deloc puțini, așa cum s-a vehiculat, chiar dacă, la prima vedere, sumele păreau mici: 7 lei/chestionar pentru recenzarea unei persoane și 3,5 lei pentru recenzarea unei locuințe. „Din punctul de vedere al Institutului Național de Statistică, bani pentru acești recenzori și buget a fost alocat. Acest atribut a fost exclusiv al primăriilor. Banii nu au fost puțini. Au fost persoane care au luat și 15.000, și 16.000, și 13.000 de lei, bani net, în mână.”

Din păcate, neimplicarea suficientă a autorităților, dar și reticența oamenilor de a lua parte în acest proiect vor avea consecințe grave în viitor. Cifrele recensământului vor fi considerate oficiale, iar scăderea numărului populației va avea impact negativ din mai multe puncte de vedere. „Se știa că este o lucrare de foarte mare amploare și o lucrare de care depinde soarta unei țări. Pentru că toate aceste date se vor raporta la un moment dat la banii alocați pentru țara respectivă, se va raporta la numărul de consilieri județeni, locali din anumite comune și atunci cred că vom plânge prea târziu dacă nu am fost atenți la această lucrare foarte importantă pentru țară.”, a mai spus Hogea.

Este posibil ca până la finalul anului, atunci când vor fi publicate datele finale, situația să se mai îmbunătățească totuși un pic. „Probabil se va face o corelare între ceea ce au celelalte instituții publice referitor la populație și cred că rezultatul final, care va fi anunțat la sfârșitul anului 2023, va diferi puțin față de ceea ce avem la ora actuală. Dar aceste persoane nerecenzate nu cred se vor regăsi efectiv în anumite date. Diferența se va vedea între populația efectiv rezidentă și populația după domiciliu. Dacă ne luăm după domiciliu, populația este mult mai mare față de populația rezidentă. Acum s-a recenzat strict populația care a fost găsită în momentul respectiv acasă, în locuință și care a declarat că trăiește efectiv la acea adresă”, a mai spus șeful de la Statistică.

Bugetul aprobat la nivel național pentru recensământul din 2021 a fost de 80 de milioane de euro (392 de milioane de lei), dublu față de cât a costat recensământul efectuat în urmă cu 12 ani. Cu toate acestea, circa 6 milioane de euro au rămas necheltuiți.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/