Primele informații despre recensământul făcut de Primărie. Ioan Popa: „Reșițenii s-ar întoarce acasă pentru un salariu de 1.650 de lei”

1000x100 Cuib de vise 1000x100

De câteva luni bune se discută despre anumite cifre care ar avea ca sursă cercetarea sociologică făcută de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița pentru Primăria Reșița, dar abia vineri primarul Ioan Popa a dezvăluit primele cifre din această cercetare sociologică.

Una dintre cele mai disputate probleme în ultima perioadă a fost cifra cât de cât reală a locuitorilor municipiului Reșița. Este știut că la finele deceniului opt al secolului trecut populația municipiului depășea 100.000 de locuitori, ajungând undeva la 120.000 de locuitori, grație celor două uzine reșițene care produceau la capacitate maximă, dar și altor intreprinderi mai mici.

Depopularea uriașă din ultima perioadă și declinul imobiliar a făcut să se nască percepția că în oraș ar mai fi rămas între 50.000 și maximum 60.000-65.000 de locuitori. Se pare, însă, că percepția este inexactă, primarul spunând că, potrivit cercetării sociologice ajunse la Primărie, în municipiu încă mai sunt 76.000-78.000 de locuitori.

„De vreo 5 ani, curba demografică, puternic descendentă în trecut, nu numai că s-a oprit, dar chiar a început să crească”, spune primarul Ioan Popa. Acesta chiar susține că, potrivit cercetării, grupa de vârstă 0-10 ani are o creștere de 60% în ultimii cinci ani, ceea ce anunță că depopularea orașului s-a oprit și va urma o creștere demografică, dacă trendul este menținut.

Un element important pentru demografia orașului este și revenirea celor care acum lucrează în străinătate, acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale cercetării sociologice care au încercat să afle pentru ce salariu reșițenii nu ar mai pleca din oraș. Răspunsul a fost extrem de surprinzător chiar și pentru oamenii de faceri germani, cei în fața cărora primarul Ioan Popa a prezentat aceste cifre. Potrivit primarului, reșițenii s-ar întoarce acasă pentru un salariu de 1.650 de lei net, ceea ce nu este o sumă deloc mare. „La Timișoara, pentru o muncă necalificată, nu poți angaja fără 1.900 de lei salariu, dar și așa găsești foarte greu personal”, a explicat unul dintre oamenii de afaceri ai Clubului Economic German din Banat.

STPT job 1000x200

Importanţi oameni de afaceri din companii multinaţionale din Timişoara şi nu numai au fost vineri la Reșița. Evenimentul a fost organizat impecabil, de el ocupându-se în special unul dintre consilierii primarului Ioan Popa, economistul Dacian Rusu. Rusu a lucrat ca și contabil și auditor fiscal la companii de renume din România și chiar la companii internaționale. După alegerea primarului Ioan Popa, acesta a decis să se întoarcă acasă și să îl consilieze pe primar în problemele economice și financiar-contabile. Printre organizatori s-a mai aflat Peter Hochmuth, de la DWC Peter Hochmuth Consulting. Au fost prezenți la Reșița Andreea Kremm – DWC Netex SRL, Gerhard Kerner – Elma Electronic România SRL, Carmen Rusmir – Zoppas, Cătălin Potop şi Edwald Gilich – Elba SA, Gabriel Toth – Recensio Nobilis, Vicenzo Moderno – Camera de Comerţ Italiană, Dan Zeno – Sika, Florian Zekely – Soiplus SRL, Stephan Rambacher – Werzalit, Cristina Elena Niculăiţă şi Alexandru Hubert – Agronicula SA, Jurgen Schunn – Auto Schunn, dar și oameni de afaceri din oraș: Leonard Leinstein – Spalek, Diana Torcea şi Ştefan Ivan – Autoliv, iar alături de aceştia, ca reprezentant al universităţii reşiţene, dar şi al Forumului German, prorectorul Cristian Chioncel.




Peter Hochmuth a apreciat iniţiativa primarului Ioan Popa de a reînfiinţa învăţământul dual şi a lăudat implicarea în acest proces a mediului privat, fiind convins că aceasta este calea ce trebuie urmată în viitor.

„Aşteptările mele sunt simple. Aceşti oameni de afaceri sunt vectori de imagine, fiecare dintre ei au în spate între 1.000 şi 4.000 de angajaţi şi care au ajuns în situaţia de a căuta soluţii. De relocare a afacerii. Sperăm ca unu-doi dintre ei să vină şi la Reşiţa. Repet, ei sunt vectori de imagine pentru tot mediul de afaceri din Banat, iar acest lucru ne ajută. În septembrie, la Timişoara va fi organizată o întâlnire a oamenilor de afaceri din estul Europei, o manifestare de amploare, la care vom fi şi noi prezenţi cu o prezentare amplă a facilităţilor oferite oricărui investitor care vrea să vină la Reşiţa”, a declarat după întâlnire primarul Ioan Popa.

Seara s-a încheiat cu o deplasare la Văliug, unde oaspeţii au rămas şi peste noapte.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/