IT-iștii, scutiți de impozitulul pe venit

Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt scutiți de impozitul pe profit, în primii zece ani de activitate, contribuabilii care desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, iar IT-iștii de impozitul pe venit.

Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, promulgate astăzi, de președintele României, mai prevede și o cotă de impozitare de 1% pe veniturile microîntreprinderilor cu unul sau mai mulți angajați, informează Mediafax.

De asemenea, dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite.

Un alt articol se referă la scutirea de la plata impozitului pe venit a mai multor categorii de contribuabili, printre care și lucrătorii sezonieri, dar și programatorii.

Legea mai stipulează faptul că, „la transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei”.
Conform expunerii de motive, promovarea acestui act normativ a urmărit susținerea mediului de afaceri prin încurajarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, precum și a stimulării activităților de inovare, cercetare și dezvoltare în vederea creării de locuri de muncă bine plătite, încurajarea capitalului autohton, atragerea investițiilor străine directe mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată, investirea în infrastructura și în fabrici noi, dezvoltarea capacităților de producție, astfel încât să se creeze premisa unei creșteri economice sustenabile.

Sursă foto: Toolbox.com