Timișorenii și turiștii, invitați să aibă curaj să participe mai des la evenimente culturale, în anul Capitalei

eveniment muzeul de arta timisoara
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Mii de evenimente culturale vor fi organizate la Timișoara în anul Capitalei Europene a Culturii. De la conferințe cu scriitori de Nobel, expoziții, festivaluri de muzică, concerte, ateliere, spectacole de teatru, operă și dans, până la șezători sau picnicuri urbane. Cum le alegem pe cele la care să participăm? Câteva recomandări vin de la președintele Fundației Art Encounters, de la scriitorul Robert Șerban și de la directorul Asociației TM2023. 

În cifre, anul 2023 va însemna pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 30 de evenimente pe săptămână, 12 festivaluri de muzică – de la baroc la rock – plus alte 15 festivaluri tematice între care 5 internaționale de teatru. În total, aproximativ 2.500 de artiști care vor performa aici.

Pentru cele peste 100 de acțiuni organizate numai în weekendul de deschidere a Capitalei Europene a Culturii, scriitorul Robert Șerban a dezvăluit faptul că a avut o hartă pe care a punctat evenimentele la care dorește să participe, ca să le poată cuprinde pe toate.

expo muzeu

„Mergeți unde mergeți de regulă. Faceți ce vă place de regulă, alegeți ce de regulă consumați. Dacă vă place muzica e operă, căutați un spectacol de operă. Dacă vă plac concertele, mergeți în piață, dacă vă place filarmonica, mergeți la filarmonică. Sau, poate, dimpotrivă, fiți în răspăr cu ceea ce sunteți de obicei și s-ar putea ca din contondența asta să aveți mari surprize. Și s-ar putea de fapt, cred că asta e, pentru că e atât de mare oferta încât nu ai cum în atâtea evenimente culturale să nu îți placă ceva. Pur și simplu te poți mișca. Și atunci, culisând, dai de lucrurile cu care ți-ai dori să te întâlnești. E o mare șansă pentru Timișoara și sper ca oamenii să fie în stradă și să fie în locurile în care se oferă cultură, de cele mai multe ori gratis.”, a declarat scriitorul Robert Șerban.

robert serban

După weekendul de deschidere a TM2023 va urma o regrupare a organizatorilor programului cultural pentru celelalte evenimente de peste an. Luna martie va fi una mai lejeră, dar primăvara va aduce multe evenimente, inclusiv în aer liber, pe agenda capitalei culturale.

deschidere 1

„Evenimentele sunt diverse, pentru diversele categorii de public. Chiar așa au și fost gândite: pentru a acoperi un public cât mai divers. Sigur, fiecare are pasiune pentru un domeniu sau altul și poate să își aleagă din programul ofertant ceea ce dorește. Eu voi face un tur al expozițiilor și voi audia concertele din piața publică.”, a spus Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

dans

STPT job 1000x200

Ovidiu Șandor, fondatorul Art Encounters, îi încurajează pe timișoreni și vizitatori să aibă curajul să participe mai des la evenimente culturale.

ovidiu sandor

„Poate e mai simplu cu expozițiile pentru că odată deschisă o expoziție o să auzim de la prietenii noștri dacă e de neratat, cred că mai complicat e cu concertele și cu spectacolele care poate vor avea loc o singură dată. Acolo dacă le-ai ratat, din păcate le-ai ratat. Aici cred că e poate și un rol important al presei, de a ajuta la punctarea diverselor evenimente frumoase, frumoase pentru diversele categorii de public. Cred că sunt oameni care abia așteaptă anumite spectacole de muzică sau concerte, sunt alți oameni care așteaptă expoziții ș.a. Eu cred că este o ofertă extrem de bogată, pe toate dorințele și plăcerile. Da, va presupune unpic de efort din partea fiecăruia dintre noi să căutăm în acest vast program acele lucruri care fiecăruia dintre noi îi spun ceva și pe care nu vrem să le ratăm. Dar da, eu cred că este de admirat efortul pe care toate organizațiile culturale din oraș, indiferent că sunt publice sau ONG-uri sau fundații, efortul pe care îl fac în a propune în acest an lucruri deosebite. Și eu cred că vor fi foarte multe lucruri deosebite. Mi-e și mie frică că le vom scăpa pe unele dintre ele, așa că aș încuraja timișorenii și vizitatorii să aibă curajul să iasă mai des la evenimente culturale. Eu nu cred că vor fi defel dezamăgiți aproape indiferent ce vor alege.”, a spus Ovidiu Șandor.

Ce rămâne după 2023 pentru Timișoara culturală?

„E important cu ce rămânem și după, nu doar cu emoția prezentă. M-aș bucura, nu ar fi o jignire din partea universului, dacă cei care vin la Timișoara pe parcursul acestui an vor veni și datorită faptului că va fi cultură peste tot.”, a declarat Cristian Rudik, managerul Operei Naționale din Timișoara.

La rândul lui, ministrul Culturii vorbește despre infrastructura culturală dezvoltată în oraș pentru anul titlului.

„(…) Să îl ai pe Victor Brauner aici, să îl ai pe Brâncuși aici, sunt lucruri pe care nu le poți vedea decât dacă îți iei bilete de avion pentru 4 capitale europene. Așa le vor vedea pe toate în același loc. Deci va fi un beneficiu foarte mare pentru Timișoara privind cunoașterea și recunoașterea. Va rămâne cu infrastructură culturală, sper să rămână cu manifestări culturale, cum e Bienala Art Encounters, să capete o nouă dimensiune, ministerul va continua să finanțeze asemenea proiecte, astfel încât etajul superior la care se așază Timișoara, cultural vorbind, în 2023, să se mențină și să crească în viitor. (…) E foarte important pentru că este o ocazie cum e la olimpiade: vine olimpiada, bagă toată lumea bani în stadioane, în șosele ș.a, trece olimpiada, rămâi cu ele. Timișoara va rămâne cu infrastructură, cu proiecte și va rămâne cu un nume bun în Europa.”, a declarat Lucian Romașcanu.

Foto: Muzeul Național de Artă Timișoara, Centrul de Proiecte Timișoara

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/