VIDEO. Hoituri aruncate pe un domeniu de vânătoare din Bocșa! Cine reușește să facă lumină în Săptămâna Luminată?

De câteva zile, în spațiul public circulă un filmuleț și imagini cu leșuri de animale, păsări în general, depozitate pe un domeniu de vânătoare aparținând unei firme de prelucrare a produselor de carne din Bocșa. Potrivit spuselor unor localnici, nu este pentru prima dată când se întâmplă ca firma respectivă să procedeze în acest fel, sub masca hrănirii animalelor sălbatice, a mistreților, în special.

Unul dintre acționarii firmei, Nicolae Soceanu, dezminte cele apărute în mediul viral, mărturisindu-ne că la mijloc este vorba de răzbunări puse la cale de unii vânători din zona Bocșei. „Este o vendetă între vânători. Noi avem un fond de vânătoare de care avem grijă, dăm de mâncare animalelor, mistreților care vin mai mult în zona noastră, plus că ne păzim foarte bine fondul. Iar de aici invidia altor vânători. A celor din zona Doclin”, ne-a explicat Nicolae Soceanu, unul dintre acționarii firmei incriminate.

În privința filmulețului și a imaginilor postate în mediul online, Soceanu spune că sunt vechi, poate chiar și de 20 de ani! Știe cine le-a postat, dar ținând seama de reputația firmei și de cei 500 de angajați pe care îi are, spune că nu răspunde la provocările de acest gen. „Sunt niște prostioare, neadevăruri, sunt invidioși, umblă cu termoviziunea după ei să ne caute nod în papură. Nu are rost să intrăm în detalii. Pentru cei ce nu știu, noi în fiecare săptămână plătim 9.000 de lei pentru distrugerea, în Ungaria, a hoiturilor și a resturilor rezultate din procesul de fabricație.”

Nicolae Soceanu recunoaște că există o practică prin care mistreților să li se dea un aport de calciu acolo unde există crescătorii, dar nicidecum cadavre și leșuri de animale și păsări.

Cât privește controalele instituțiilor statului, Soceanu mărturisește că la finalizarea acestora, firma la care este acționar va adopta poziția cea mai bună: „A venit Garda de Mediu, nu a găsit nimic, acum este DSV care se ia după filmulețul postat, iar domnii de acolo spun că ne vor da amendă. Să o facă, noi vom face plângere în instanță și ne vom judeca”.

La Garda de Mediu se cunoaște povestea, iar comisarul-șef Maria Senina Dreve ne-a asigurat că se fac cercetări în acest sens: „Ancheta la agentul economic respectiv este demarată și până luni cu siguranță vom avea o concluzie, plus măsurile ce se impun. Noi ne-am axat cercetările pe activitățile care intră sub incidența autorizaților de mediu în ceea ce privește aceste produse și subproduse. În privința existenței produselor, ca și hrană pentru animale pe un fond de vânătoare, depășește competența noastră”.

În acest caz, aparent simplu, atribuțiile trec cu ușurință dezarmantă de la o instituție a statului la alta, respectiv DSV și Garda de Mediu. Până la concluziile acestora, rămânem, ca la orice speță de la Tribunal, cu prezumția de nevinovăție și cu imaginile postate în mediul online.

Și totuși, cineva ar trebui să ne lumineze, că nu degeaba suntem în Săptămâna Luminată…

Sursă foto și video: Facebook Laurentiu Gavagina