Măști pentru 20 de milioane de oameni? „Este în exclusivitate sarcina politicului și a celui care se află la guvernare”

untitled design set 970x90 px

Președintele Colegiului Medicilor din România nu vede neapărat cu ochi buni faptul că data de 15 mai a fost bătută în cuie ca termen de la care măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului vor fi relaxate. De altfel, nici obligativitatea purtării unei măști de către fiecare cetățean al României nu este o soluție aplicabilă la momentul actual.

Anunțul președintelui Klaus Iohannis cu privire la ieșirea din starea de urgență începând din 15 mai și reluarea treptată a vieții obișnuite nu este tocmai un anunț inspirat, crede Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România. „Dacă ne legăm strict de termenul de 15 mai, facem o greșeală, că poate să fie 20, poate să fie 10, poate să fie iulie, Dumnezeu știe. Suntem în fața unui inamic necunoscut, evoluția inamicului și agresiunea asupra noastră nu este cunoscută încă. Ea va fi cunoscută pe măsură ce se va petrece.”, este de părere doctorul care activează și la Spitalului Municipal Caransebeș.

Președintele Iohannis a anunțat obligativitatea de a purta măști odată cu încetarea stării de urgență „pe o perioadă nelimitată”, pentru că, așa cum a declarat șeful statului, vom trăi cu acest virus încă mult timp de acum încolo, așa că măsurile de protecție sunt absolut necesare. De unde vor lua românii aceste măști și la ce prețuri? În plus, vor ști să le folosească în mod corect? „În legătură cu măștile… Specializarea mea este Chirurgia, eu știu exact că după o oră, două masca mea nu mai oferă siguranță nici pacientului, nici mie. Și este de gândit modul în care cineva va reuși să aprovizioneze populația țării, 15, 16, 17 milioane sau câți om fi acuma, poate chiar 20, că s-au întors mulți din străinătate, să aprovizioneze populația cu măști pe care să le poată schimba cel puțin de două ori pe zi, dacă ies din case. Este o chestiune de gândit. Ar fi obligația guvernantului care dă o astfel de decizie să pună la dispoziția poporului acel număr de măști care să poată fi achiziționat la prețurile corecte, la prețurile de dinainte de pandemie.”, spune Gheorghe Borcean.

publicitate ziar expresb 1000x100

Dacă într-un fel sau altul problema echipamentelor din spitale se poate rezolva de câte ori este nevoie, nu la fel va fi în cazul oamenilor de rând. „În spitale sunt echipamente și se aprovizionează în continuare, că spitalul strigă ca din gură de șarpe că are pacienți și nu are măști și aprovizionarea se face, nu sunt nevoiți să folosească o mască două zile și două nopți. Problema este a populației civile și militare care iasă pe stradă. Să nu vă imaginați că dacă cineva spune că de la 15 mai toată lumea trebuie să poarte mască în spații închise, lumea nu va purta și afară. Această angoasă cu inamicul necunoscut va persista și lumea va purta și pe stradă, chiar dacă se spune că doar în spațiu închis. Este în exclusivitate sarcina politicului și a celui care se află la guvernare să reglementeze și să aibă acțiunile toate așa pregătite încât să facă față nevoilor de fiecare zi.”, consideră medicul Borcean.

Totodată, președintele Colegiului Medicilor din România recunoaște că este greu de evaluat dacă actualii decidenți au luat hotărâri bune sau nu până acum, atât timp cât nimeni în lume nu a fost pregătit pentru lupta cu acest virus.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/