VIDEO: Două milioane de euro pentru animale chinuite şi trafic cu pui de urs. Acuzaţii grave aduse euro-grădinii zoologice din Reşiţa! Vezi ce spune Stepanescu!

Un amplu reportaj „În premieră”, ce poartă amprenta multiplei premiate Carmen Avram, difuzat aseară de Antena 3, pune într-o lumină extrem de negativă parcul zoo reşiţean, de care administraţia locală e atât de mândră. Primarul Stepanescu a respins toate acuzaţiile.

„În ghearele noastre” a fost tema emisiunii care a tratat problema urşilor din România ce nu se bucură de sălbăticie, ci sunt torturaţi, mutilaţi şi obligaţi să facă spectacol pentru a distra oamenii. „În România încă mai există grădini zoologice în care sălbăticiunile sunt îngenuncheate de oameni fără inimă. Una dintre ele este la Reşiţa, care, după somaţii repetate şi o aparentă renovare întinsă pe trei ani, şi-a redeschis porţile nou-nouţă şi europeană acum şapte luni”, se spune în reportaj.

Iadul din spate

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Titiană Cătană, director tehnic în Primăria Reşiţa, vorbeşte în material despre impresia foarte bună cu care reprezentanţii Ministerului Mediului au plecat de la Reşiţa după inaugurarea grădinii zoologice, însă Carmen Avram spune că aceştia au văzut, probabil, ceea ce li s-a arătat. „Dacă ar fi avut ca noi curiozitatea să treacă dincolo de ţarcurile renovate, ar fi întâlnit iadul. În cuşti vechi, betonate, pline de rugină şi igrasie, îşi duc viaţa chinuită trei urşi, doi de 14 ani, unul de patru luni, toţi trei născuţi în grădina din Reşiţa. Pentru ei convenţiile semnate de România şi legislaţia în vigoare nu există şi, se pare, nici pentru conducerea instituţiei aparent educative”, se afirmă în comentariul care însoţeşte imaginile.

Pui de urs, pe bani!

Tot la „În premieră” s-a vorbit despre cele aproape două milioane de euro investite pentru ca perimetrul să fie mărit cu cinci hectare. Ca o paralelă e prezentat exemplul Cristinei şi al lui Roger Lapis, care au investit aceeaşi sumă pentru rezervaţia de urşi de la Zărneşti, care se întinde pe 80 de herctare. Liviu Cioneag, managerul rezervaţiei Liberty a tras şi o concluzie: „Înseamnă că undeva scârţâie”. Mai mult decât atât, în reportaj se afirmă că au existat mai multe încercări ca animalele să fie luate dintre betoane şi să li le ofere un trai decent. „Conducerea grădinii zoo ne-a înştiinţat că, de fapt, există câteva probleme, ei ar dori de fapt să primească şi ceva în schimb”, a mai spus Cioneag, care a afirmat răspicat că i s-au cerut bani. Valeria Bilţ, director al Serviciului Public, recunoaşte acest aspect în material: „Am vrut un schimb sau să-i dăm pe bani, pentru că un animal, care să fie şi tânăr, şi sănătos, nu-l luăm sub 40 de milioane. În orice primează banii”.  

Trafic cu animale?!

De aici, trag concluzia realizatorii documentarului, „există o suspiciune că refuzul de a preda animalele a fost legat şi de dispariţia unuia dintre puii de urs, fratele celui născut acum patru luni. În timpul tratativelor s-a vorbit tot timpul despre doi pui de urs, dar în timpul filmărilor n-au văzut decât unul”. Şi pe bună dreptate, atât timp cât există declaraţii contradictorii. Dorel Ianoşi, administratorul grădinii zoologice, a vorbit de un singur pui de urs născut la Reşiţa şi a spus că nu ştie de existenţa unui al doilea. Problema este că Titiana Cătană îl contrazice: „Din ceea ce cunosc eu, din operative, doi pui de urs. Eu ştiu că există în grădina zoologică”.  Puiul ar fi ajuns deja pe mâna traficanţilor, spune Colceag: „Cel mai probabil a fost vândut, este penal. Rişti o amendă penală sau un an de închisoare”.

Primarul Mihai Stepanescu nu a vizualizat încă înregistrarea emisiunii în care se aduc acuzaţii grave la adresa grădinii zoologice din Reşiţa, dar a fost informat despre cele apărute la Antena 3. „Sunt nişte prostii! Voi urmări şi eu emisiunea şi atunci voi putea spune mai multe”, a afirmat edilul-şef.

UPDATE: Reacţia primarului Stepanescu

Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, consideră tendenţioase afirmaţiile făcute de realizatoarea emisiunii “În premieră” care a avut ca temă urşii ţinuţi în captivitate în condiţii improprii şi a dat ca exemplu în acest sens grădina zoologică de la Reşiţa. “În primul rând, nu am văzut emisiunea, dar am rămas surprins de rapiditatea unor colegi care au dat repede o ştire fără să ne ceară punctul de vedere. Vă invit, cu transparenţă, să vedem ce s-a întâmplat acolo, mai ales în grădina zoologică veche. Noi am reabilitat, am extins acel spaţiu, am construit o grădină zoologică nouă, foarte apreciată la nivel naţional, dar, bineînţeles, cea veche a rămas acolo”, a explicat edilul-şef.

Mai departe, Stepanescu a motivat decizia administratorului parcului zoo de a cere bani pentru urşii solicitaţi şi a taxat modul în care cei de la Antena 3 şi-au făcut meseria: “A fost în discuţie o solicitare a unora de la Zărneşti, pe un pui de urs şi un exemplar matur, dar le-am spus-o şi am să o fac şi în continuare, putem să vă oferim, dar nu gratuit. La schimb sau pe bani, aşa am făcut şi noi cu alţii. Pe banii reşiţenilor nu îmi permit să oferim gratuit acele animale solicitate. Dânşii am înţeles că nu au fost mulţumiţi, au venit cu unii care nici măcar nu s-au legitimat, de la un post naţional de televiziune, n-au plătit nici biletul de intrare, dar trecem peste, interesul naţional primează, transparenţă există, dar de la noi au luat nişte informaţii trunchiat. Am rămas extrem de surprins de atitudinea asta, dar eu nu ştiu niciun coleg care să fie implicat în vreo tranzacţie sau ceva nepotrivit”.

Primarul Reşiţei spune că s-a căutat senzaţionalul prin materialul difuzat de Antena 3 şi asigură că tot ceea ce se întâmplă şa grădina zoologică şi în administraţia publică locală reşiţeană e mai transparent ca oriunde altundeva. “Dacă nu le cumpără nimeni atunci putem să le dăm şi gratuit. Nu a văzut nimeni doi pui de urs. Dacă cineva a văzut, să ne demonstreze. A fost o şitre de domeniul senzaţionalului şi eu nu accept o asemenea practică. Mai multă transparenţă ca la Primăria Reşiţa nu cunosc la nicio altă primărie de oraş din Caraş-Severin. Dacă cineva are cea mai mică abatere, să răspundă!”, a mai afirmat Stepanescu.

Titiana Cătană a oferit la rândul său informaţii suplimentare, după ce, din emisiunea “În premieră” reieşea că se contrazice cu administratorul grădinii zoologice cu privire la numărul de pui născuţi la Reşiţa. “Nu s-a dat vizavi de comentariul colegului meu de la grădina zoologică faptul că în aceeaşi zi cineva l-a contactat telefonic dându-se că reprezintă un om de afaceri care ar vrea să cumpere un pui de urs de la noi. Bineînţeles că a fost refuzat, dar comentariul acesta nu s-a dat la televiziune. Cei de la grădină au informat în operativa noastră că s-ar părea că sunt doi pui. Din adăpost a ieşit ursoaica doar cu unul”, a lămurit lucrurile funcţionarul primăriei.

 

 

CITEŞTE ŞI: 

Urșii de la ZOO sunt scoși la vânzare. Nu au spațiu destul în parcul reamenajat!

FOTO/ VIDEO: Povestea noilor animale de la zoo! Află aici de unde provin vedetele!

S-a inaugurat parcul Zoo de aproape 2.000.000 de euro! ,,Gazdele” exotice își așteaptă în cuști noi vizitatorii!

banner 970 x 250