VIDEO: De la Reșița la Hollywood!

Poveștile de viață, inspirate din realitatea actuală, sunt cele care pietruiesc drumul reșițeanului Sabin Dorohoi către Hollywood. Pasiunea începută ca o joacă îl va duce pe cele mai înalte culmi ale cinematografiei.

Studiourile WTS, Western Transylvania Studios au fost colaboratori într-o producție filmată în Basarabia, în Nordul Republicii Moldova. Alături de regizorul Matthew Mishory din Los Angeles, documentarul este un produs al Iconoclastic Features Hollywood şi Western Transylvania Studios Romania.

Filmul „Absent” relatează viața regizorului Matthew Mishory, al cărui tată era născut în Basarabia pe când aceasta făcea parte din România. Familia regizorului este printre cele norocoase care au reușit să fugă în Israel înainte de începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, însă firul poveștii cuprinde viața celor care au trecut prin iadul Holocaustului. Localnicii își amintesc despre evenimentele petrecute în război, fie experiențe personale, fie din poveștile bătrânilor.

Întâlnirea dintre cei doi

Sabin l-a cunoscut pe Matthew la un festival de film la Reykjavik, în Islanda, în urmă cu 5-6 ani. Şi de atunci au rămas prieteni. Iar documentarul ,,Absent” este prima lor colaborare profesională majoră”, se precizează într-un comunicat de presă din partea WTS. De altfel, munca în cadrul acestui proiect cinematografic s-a dovedit a fi una cu potențial pe viitor, echipa de la Hollywood fiind impresionată de ospitalitatea românilor basarabeni. Aceștia au decis chiar că se vor întoarce în zonă și pentru alte filmări.

CITEȘTE ȘI: INEDIT: MINERIADA METAFORICĂ, FILMATĂ LA REȘIȚA!

Filmările pentru documentar au durat o săptămână şi s-au desfăşurat în zona de nord a Republicii Moldova, dar şi în Bucureşti. Echipa de la Hollywood a filmat în oraşele Bălţi şi Floreşti şi în satele Mărculeşti şi Vadul Raşcov, la graniţa cu Transnistria. Deşi turnajul a avut loc în luna octombrie a anului trecut, vremea a fost deosebit de capricioasă, cu temperaturi foarte scăzute pentru acea dată, ploaie şi vânt. Intemperiile vremii au stricat una din maşinile de producţie şi au dat ceva de furcă realizatorilor, dar rezultatul a fost pe măsură, timpul mohorât susţinând atmosfera filmului. În ciuda vremii aspre, localnicii au ajutat foarte mult echipa de filmare”, se mai adaugă în același comunicat.

CITEȘTE ȘI: FOTO: FILMELE DE LA HOLLYWOOD AR PUTEA FI PRODUSE ÎN BANAT!

Așadar, pe lângă „Fata din Transilvania”, „Clopotul” sau premiatul scurtmetraj „Calea Dunării”, o nouă peliculă ce spune povești inspirate din realitate face ocolul lumii, de la Reșița în Republica Moldova și de acolo spre obiectivul suprem: Hollywood. Lansarea documentarului se va realiza cel mai probabil anul viitor.