INEDIT: Mineriada metaforică, filmată la Reșița!

Camerele de filmat profesionale ar putea invada orașul de pe Bârzava, dacă proiectul „Mineriada” se concretizează. Artiștii români vor să realizeze un videoclip prin care să aducă în atenția publicului cei 23 de ani care au trecut de la evenimentele din 1990.

„Turnarea” videoclipului muzical este un proiect sută la sută independent, prin care se dorește aducerea unui omagiu victimelor de la Mineriadă. „Mesajul pe care dorim să îl transmitem este că asemenea manifestări nu trebuie nici să se mai repete, nici să fie date uitării! Artiştii muzicali sunt independenţi şi nu aparţin niciunei case de discuri sau de producție. De aceea, proiectul se bazează în cea mai mare parte pe susţinerea voastră! Dorim să recreăm, într-un mod metaforic, un fragment din evenimentele petrecute acum 23 de ani”, explică artiștii implicați în proiect pe crestemidei.ro/en/23.

Cine sunt artiștii implicați în proiect
Unul dintre cei care susțin realizarea miniproducției la Reșița este regizorul și producătorul Sabin Dorohoi (FOTO). Acesta a regizat peste 10 scurtmetraje. Ultimele 3 producţii i-au adus un palmares internaţional de peste 20 de premii şi nominalizări, din care cele mai cunoscute sunt festivalurile de la Chicago, Reykjavik, Geneva sau Roma. În primăvara lui 2013 a finalizat cel de-al 11-lea scurtmetraj, care a avut premiera la Hollywood şi a fost selecţionat în competiţia oficială a celui mai mare festival de scurtmetraje din America de Nord, la Palm Springs. Sabin Dorohoi a mai regizat o serie de reclame şi videoclipuri, având colaborări cu artişti muzicali precum: Nick Kamarera, Deepside deejays, Fly Project, Dana Nălbaru sau Kim.

„În urmă cu aproximativ zece zile am început să îl ajut pe un prieten de al meu, Victor Mihăilescu, care e compozitor de muzică și inginer de sunet. Și el m-a ajutat la filmul Calea Dunării. A semnat tot ce înseamnă partea de postproducție a sunetului, partea tehnică de inginerie și am decis să îl ajut la proiectul pe care el l-a lansat. El vrea să prezinte printr-o metaforă respectivele evenimente, o comemorare a evenimentelor, și eu mi-am propus să îl ajut pe partea de regie și producție pentru proiectul acesta, fiind singurul lucru cu care îl pot ajuta”, a explicat reșițeanul pentru www.expressdebanat.ro .

Pentru a materializa proiectul însă, este nevoie de susținerea financiară a publicului, astfel că toate detaliile legate de realizarea lui sunt postate pe site-ul crestemidei.ro

În „Mineriada” mai sunt implicați actorul Dan Bordeianu și solista Dez. Pentru concretizare, artiștii au nevoie de 1.400 de euro, iar momentan au adunat aproape jumătate din sumă. Au mai rămas patru zile în care proiectul mai poate primi finanțare. Pentru detalii legate de modul în care pot fi donați bani puteți intra pe site-ul crestemidei.ro .

Ce conține videoclipul
Acțiunea se va desfășura într-un mediu steril, cu praf si ruine. Un intelectual cu barbă, ochelari și nişte cărţi în mână (interpretat de Dan Bordeianu) fuge speriat. Un grup format din mai mulți mineri aleargă după el. După mai multe încercări e prins. Grupul de mineri îl loveşte. Sugestia violenței va fi extrem de puternică. Minerii îl abandonează și are loc o răsturnare de situație.