Viceprimarul Ruben Lațcău, reclamat la DNA pentru amenințare și șantaj. Plângerea a fost depusă după ce i-a cerut directorului Direcției tehnice din primărie să demisioneze

culita chis nicolae robu

O înregistrare a unei discuții dintre viceprimarul Ruben Lațcău și directorul Direcției tehnice din Primăria Timișoara, Culiță Chiș, a ajuns în spațiul public. În aceasta, Lațcău îi cere explicații lui Chiș cu privire la faptul că refuză să demisioneze așa cum, spune Lațcău, s-ar fi înțeles cei doi în urmă cu câteva luni. Tot în acea discuție, viceprimarul îl amenință pe directorul Direcției tehnice, iar ca urmare a acestei conversații, Chiș a depus plângere la DNA. 

Cronologic, actuala conducere a Primăriei Timișoara i-a cerut lui Culiță Chiș să se retragă din funcția de director, pe care o ocupă în cadrul primăriei, la finalul anului trecut, înainte de Crăciun. Potrivit lui Ruben Lațcău, a existat o înțelegere între Culiță Chiș și Executiv ca acest lucru să se întâmple, dar termenii stabiliți nu au fost respectați, spune acum Chiș.

La finalul lunii ianuarie, primarul Dominic Fritz afirma că a dispus corpului său de control să verifice activitatea lui Culiță Chiș, după ce mai multe catarge pentru drapele ar fi fost montate în oraș, la comanda lui, fără autorizație de construcție. „Când corpul de control va avea răspunsurile, vom putea trage și concluzii disciplinare. Domnul Chiș, momentan, este în concediu 30 de zile. Este o cutumă pentru unii funcționari publici să plece ori în concediu de odihnă ori în medical atunci când apar niște probleme, dar și asta este pe baza legii și respectăm și în sensul ăsta legea.”,  declara, la acea dată, primarul Timișoarei.

CITEȘTE ȘI: Șeful Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, în vizorul lui Dominic Fritz. Activitatea lui Culiță Chiș, verificată de corpul de control al primarului 

Ulterior, din noua organigramă a Primăriei Timișoara a dispărut postul lui Culiță Chiș, el contestând actul adoptat de consiliul local.

Mergând mai departe, pe site-ul voceatimisului.ro a apărut această înregistrare, în urma căreia Chiș a depus plângere la DNA, în care viceprimarul Ruben Lațcău poartă o discuție cu el privitoare la plecarea sa din funcție. Ruben îl acuză pe Chiș că ar avea interese la Drumul boilor, iar, la rându-i, Chiș îl acuză pe Lațcău de amenințare și șantaj. Înregistrarea, care datează din luna februarie și durează aproximativ 13 minute, a fost ulterior postată de viceprimar pe contul său de socializare.

Redăm câteva pasaje din conversația celor doi. Culiță Chiș îl invocă în discuția cu Ruben Lațcău și pe Rudolf Graf, consilierul primarului Fritz, care ar fi „urlat” și „amenințat” în cadrul unei ședințe tehnice de la primărie. 

Ruben Lațcău: – Cum a fost în concediu?

Culiță Chiș: – Am stat toată ziua pe telefoane.

Lațcău: – Cine v-a sunat?

Chiș: – Toată lumea.

Lațcău: – Cum ar fi?

Chiș: – O grămadă. Mulți…

Lațcău: – Pe proiectele Primăriei sau pe alte chestii?

Chiș: – Și pe proiectele primăriei.

Lațcău: – Și în rest?  (…)

Chiș: – Chiar azi am avut o discuție cu domnul consilier Graf… cu ședințele de la noi… nu se cade să vii să urli, să ameninți. M-a sunat și seara pe la ora 8. (…)

Lațcău: – O să vorbesc cu Rudy.

Chiș: – Am făcut și o sesizare la poliție. Primesc și pe telefonul mobil amenințări.

Lațcău: – De la cine?

Chiș. – Nu știu, am făcut sesizare. Îmi pare rău, nu o să mai fac niciun pas înapoi, nu îmi dau demisia.

Lațcău: – Păi nu am avut o înțelegere?

Chiș: – Am avut o înțelegere cu dvs., dar văd că nu se respectă. Când am discutat cu dvs., i-am explicat și primarului că mi-ați recomandat să îmi iau concediu. Am semnat cererea și a doua zi… în toată presa, am și eu copii și familie, a apărut că am fugit pentru catarge. (…)

Lațcău: – Ce ați făcut în două luni de zile ca să respectați condițiile? (…)

Chiș: – Domnul primar a spus că dacă fac un pas înapoi… și am fost de acord. (…) Nu pleacă nici Colojoară. I-am informat pe toți șefii de serviciu, le-am comunicat că nu fac niciun pas înapoi.

Lațcău: – Dumneavoastră credeți că o să câștigați conflictul ăsta? Dacă intrăm într-un conflict deschis, să știți că eu mă bucur.

Chiș: – Am depus un jurământ, trebuie să mă apăr.

Lațcău: – Haideți să o lăsăm moale.

Chiș: – Nu am furat un leu. (…)

Lațcău: – Cât teren aveți la Moșnița, la Drumul boilor?

Chiș: – Eu? Nu am…

Lațcău: – Scoatem CF-uri?

Chiș: – Domnul vice, eu vă spun sincer: nu am furat, nu am terenuri la Drumul boilor. (…)

Lațcău: – Vreți să vă ajut să vă găsesc un loc de muncă? (…) A venit Robu, a vrut să te dea afară. Și ai spus că nu, nu, vă promit eu că termin Jiul în 2 luni. (…) L-ai combinat ca să nu scape pe tine. Eu înțeleg calitățile tale, chiar le înțeleg, abilitățile tale pentru anumiți politicieni sunt foarte bune, dar nu pentru noi. Într-un fel sau altul o să pierzi conflictul ăsta, nu ai cum să câștigi.

Chiș: – Nu-s câștigat la loz în plic.

Lațcău: – A fost o înțelegere. Dacă v-ați fi dat demisia din funcția de director general…

Chiș: – Nu era legal! Nu mă poate șantaja nimeni. (…)

Lațcău: – Mai devreme sau mai târziu nu veți mai conduce direcția asta. V-am spus că am să o restructurez și am să vă las șef de compartiment cu Gavra. Asta o să fac. (…)

Chiș: – Să primesc amenințări? Să mă sune noaptea?… ce bă, te crezi director pe viată, te crezi stăpân? Vi se pare normal? Eu înțeleg foarte bine că vreți să vă puneți oamenii pe funcții, doar că nu poate să vină consilierul Graf să ne facă troacă de porci. Ăla trebuie să consilieze, nu să dea ordine și să țipe. Nu are ce să vină peste noi prin birouri. Și cu asta o să mă duc la DNA.

Reacția viceprimarului Lațcău după apariția conversației în spațiul public

Viceprimarul Ruben Lațcău îl numește pe Culiță Chiș „un personaj toxic pentru Timișoara”, care ar fi girat, în calitate de director în primărie, lucrări fără autorizații, investiții sau reparații pe terenuri private, catarge și ar fi mutilat spațiul verde. Lațcău admite că i-a propus lui Chiș să facă un pas în spate, lucru agreat și de director, însă acesta din urmă nu s-ar fi ținut de cuvânt.

„O gașcă de funcționari fideli fostului primar umblă prin primărie și în ședințe cu microfoane si telefoane, poate-poate vor înregistra ceva ce scos din context să prezinte un avantaj. Să fie o monedă de schimb – cu politicianul sau, dacă nu, cu presa. Și aici mă întorc la fostul primar. Dl. Chiș va pleca și în câțiva ani îl vor uita toți. Au fost oameni mai puternici în primărie, plecați și apoi repede uitați. Dar mă gândesc la dl. Robu, pentru că știu că a vrut și el să îl schimbe pe Chiș Culiță la început de mandat in 2012, dar, prin înțelegere, dl. Chiș i-a promis că termină Pasajul Jiul în 3 luni – dacă nu pleacă. Pasajul nu a fost gata, dar dl Chiș a rămas și a primit mai multă putere. Oare câte înregistrări nu are omul ăsta cu cei ce s-au perindat prin demnități în ultimii 20 de ani? Eu unul nu am nici o emoție cu aceste înregistrări. Doar că ar trebui să-mi exersez dicția.”, a explicat Lațcău în postarea de pe contul său de socializare.

YouTube video

În altă ordine de idei, și sindicatul primăriei a depus plângere pentru revocarea noii organigrame, iar vineri mai mulți funcționari publici și parte din personalul contractual au primit dispoziții de eliberare din funcție.

„Urmare a mai multor sesizări primite de la colegi, că vineri, 16 iulie 2021, înainte de terminarea programului de lucru (între orele 13.30-14) le-au fost comunicate dispoziții de eliberare din funcția publică (la funcționarii publici), respectiv dispoziții privind concedierea individuală (la personalul contractual), invităm toți angajații care au primit asemenea dispoziții să vină luni, 19 iulie 2021, între orele 9-14, la biroul sindicatului din spatele primăriei.”, a transmis liderul sindicatului din Primăria Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Sindicaliștii din Primăria Timișoara cer revocarea noii organigrame a instituției