Valul 5. Medicii de la „Victor Babeș” speră să nu fie necesară mobilizarea cadrelor medicale infectate, din cauza lipsei de personal

spitalul victor babes timisoara
untitled design set 970x90 px

Presiunea va fi în continuare, în pandemie, pe medicii de la secțiile de terapie intensivă, spune directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Totuși, Cristian Oancea speră că nu va fi necesară mobilizarea cadrelor medicale cu forme ușoare ale bolii dată de SARS-CoV-2. Franța, spre exemplu, este prima țară din Europa care ar putea permite medicilor infectați, cu forme ușoară de boală, să continue să trateze pacienții cu Covid-19.

„Acest lucru a fost posibil când cei din terapie intensivă erau mobilizați chiar dacă erau bolnavi din cauza lipsei cadrelor medicale. Sperăm să nu ajungem acolo. Într-adevăr, noi testăm. Acum a venit tura nouă de rezidenți, la începutul anului, care și-au dat examenul de rezidențiat și din 37 de rezidenți infecționiști și pneumologi am găsit 4 pozitivi asimptomatici. Testul rapid, dacă ai simptome, poate să dea rezultate fals-negative. Adică tu ai simptome, testul rapid e negativ, dar prin PCR decelăm pozitivitatea lui. Cam o treime din cazuri au fost așa, la noi în spital. Sperăm să nu ajungem acolo. Ca și cadre medicale, presiunea va fi în continuare pe terapie intensivă, nu știm în acest moment cât la sută va fi încărcătura pacienților severi, sperăm să nu ajungem ca în valul 4 când am fost nevoiți să trimitem pacienți în străinătate pentru că nu am mai putut face față.”, a declarat Cristian Oancea, managerul de la „Victor Babeș”.

Există în continuare întrebări la care medicii nu au răspuns, cum ar fi numărul real al persoanelor care au trecut prin boală. E vorba de bolnavii care nu au raportat oficial contactarea virusului.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Sunt anumite întrebări la care nu avem răspuns, mai ales persoanele trecute prin boală și nedeclarate, mai avem persoanele care stau acasă, își fac teste, sunt pozitive și ajung la noi în forme severe. Și nu știm în acest indice de vaccinare cât a reprezentat diaspora care a venit, s-a vaccinat și a plecat înapoi în țările lor, unde lucrează. Sunt întrebări la care o să aflăm probabil în două luni răspunsul.”, a mai explicat Oancea.

CITEȘTE ȘI: Valul Omicron, ultimul? Doctorul Cristian Oancea: „Am avea arsenalul să transformăm pandemia într-o viroză”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/