Vacanță superbă în țară! Iași, perla Moldovei, la mai puțin de două ore de zbor de Timișoara!

casinoherculane by sungarden

Poate cel mai pitoresc și încărcat de parfumul istoriei oraș al țării, Capitala Moldovei, Iași, merită cu siguranță o vacanță sau un city-break. Urbea care a dat României atât de multe personalități ale vieții culturale, artistice și politice nu este cu nimic mai prejos decât marile și mult-promovatele capitale europene. Pentru iubitorii de cosmopolit, dar și pentru cei care țin tradițiile aproape de suflet, orașul de pe cursul Bahluiului poate fi destinația perfectă pentru vacanța de iarnă.

Iașul a fost casă pentru geniile literaturii românești, Mihai Eminescu și Ion Creangă, dar și patria lui Alexandru Ioan Cuza, domnul Micii Unirii. Istoria Iașului e una învăluită și într-o aură de mister, dacă ne raportăm la originile exacte ale așezării omenești dintre cele șapte dealuri, detaliu care apropie Capitala Moldovei de legendara Romă. Cert este că dacii și romanii s-au aflat în zonă, deoarece rămășițe arheologice indică acest lucru, atât în zona Viilor Copoului, în dealul Cetățuia, Valea Lupulului, cât și în comuna Holboca. Un moment important a fost reprezentat de sosirea alanilor, cunoscuți drept „iașii”, populație de origine sarmată, creștinată, alungată în Moldova de tătari. După ce au stat în zona actualului oraș un secol, până să plece spre Ucraina (populația din Osetia este urmașa alanilor), iașii și-au pus amprenta definitiv pe ceea ce până atunci era, probabil, un sat.

Istoria și spiritualitatea se împletesc deopotrivă în Iași la tot pasul. Un punct de reper important este Biserica Armenească din Iași, care, conform unei plăcuțe, a fost construită în 1395, așadar, în secolul al XIV-lea. Istoric, orașul e menționat într-un document din secolul al XV-lea, din vremea lui Alexandru cel Bun. Un alt aspect interesant este că răzbunătorul Alexandru Lăpușneanu, marele tiran al literaturii române, a mutat Capitala Moldovei în 1564 de la Suceava la Iași. Un alt domnitor care si-a pus amprenta asupra orașului a fost Vasile Lupu, ctitorul Mănăstirii Trei Ierarhi, despre care legenda spune că avea turlele acoperite cu aur. Aflată lângă Catedrala Mitropolitană din Iași, a fost prima „casă” a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Ambele biserici sunt vizitate zilnic de turiști, mai ales că orice ieșean știe că „Sfânta” îndeplinește orice dorință exprimată prin rugăciune. Și dacă tot suntem în zona spiritualității, nu trebuie ratate nici Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, ridicată în secolul al XV-lea, sau faimoasele mănăstiri Cetățuia, Golia, Galata, Frumoasa.

Cu siguranță Iașul nu e interesant doar din perspectiv[ religioasă. La capitolul istorie, deși comuniștii și ocupația sovietică au distrus mare parte din oraș, pentru a face loc cartierelor și fabricilor, sunt totuși destule edificii importante care s-au păstrat. Palatul Roznovanu este una dintre cele mai cochete primării din țară. De asemenea, Palatul Culturii este o adevărată poartă spre timp de când a fost integrat în proiectul Palas, un mare ansamblu al dezvoltatorului Iulian Dascălu. Ridicat în forma actuală în urmă cu o sută de ani, s-a dovedit că nu are o temelie antică, cum le-a plăcut multă vreme ieșenilor să creadă, dar a fost ridicat pe rămășițele vechilor curți domnești. Nu putem să nu enumerăm alte locuri superbe din Iași: Râpa Galbenă, Parcul Copou cu Grădina Botanică, Bojdeuca lui Creangă sau Plopii fără soț, care l-au inspirat pe Eminescu să scrie una dintre celebrele sale poezii.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Capitala Moldovei nu este însă doar un loc cu un farmec al trecutului, care ar putea plictisi tinerii. Iașul este un important centru universitar. De altfel, sediul principal al Universității „Alexandru Ioan Cuza” este un monument în sine, cu treptele sale străjuite de doi lei. În Iași vin să studieze mii de tineri din Moldova și din străinătate. La fel ca în alte secole, când găzduia polonezi, evrei, armeni, tătari sau germani, Iașul este și astăzi cosmopolit; deopotrivă tradițional pentru că aici puteți savura un vin bun, niște sărmăluțe autentice, celebrele plăcinte poale-n brâu, dar și multe alte preparate tradiționale. Mai mult, în 31 decembrie, nu departe de Iași, la Ruginoasa, unde a avut reședință și Cuza, puteți fi martori la celebra bătaie tradițională anuală.

Cursele aeriene ce leagă Timișoara de Iași sunt asigurate de Tarom de trei ori pe săptămână. Din Iași, luni și vineri, se decolează la 8:30 și se ajunge la 10,20. Invers, plecarea e programată la ora 10:45, cu sosire la 12:25. Duminica se pleacă la 13:30 din Iași și se ajunge la 15:20 la Timișoara, iar zborul din Banat în Moldova se face de la 15:45 la 17:25.

foto: 365romania.ro, casadeoaspeticsn.ro, casadeoaspeticsn.ro, amfostacolo.ro, deschide.md, iasiinimagini.ro

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/