Proiect inedit demarat de un grup de tineri artiști din Timișoara

Un proiect cu o motivație pur educațională, menit să aducă laolaltă atât creatorii, cât și iubitorii de artă, a fost inițiat de doi doctoranzi ai Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Robert Gomboș și Andrada Ușvat sunt cei care au venit cu ideea proiectului „Artă și Artiști Vizuali”. Momentan sub forma unui portal cu informații despre arta contemporană românească, dar nu numai, acesta oferă artiștilor posibilitatea să își prezinte CV-urile și portofoliile pentru ca, ulterior, legătura cu galeriile de artă interesate, cu organizatorii de evenimente sau cu alte instituții de profil să fie facilitată.

Astfel, pe lângă promovarea online a propriilor lucrări ai artiștilor, proiectul e un forum prin intermediul căruia pot avea loc discuții libere și prezentări de evenimente culturale.

În ceea ce privește modul de funcționare, artiștii își pot crea gratuit un profil pe care să își posteze CV-ul, anunțuri importante, un portofoliu, descrieri ale lucrărilor și așa mai departe. De asemenea, pot fi redactate articole, artiștii pot interacționa între ei, pot participa la discuții online, dezbateri tematice și lista poate continua.

Important de menționat este că proiectul nu aparține și nu este afiliat niciunei instituții publice sau private și își propune să mențină acest statut.

“Este adevărat, am stat pe gânduri și am cântărit cu atenție dacă o platformă creată de artiști, care să vorbească despre artă și artiști, își are locul în oceanul de date care se găsește în sfera online. Suntem conștienți de rolul imens pe care îl joacă educația în zilele noastre, cu atât mai mult cu cât contextul socio-politic din ultimii ani a arătat rezultatele îngrijorătoare ale precarității acesteia. Am crezut mereu, cu înverșunare, în libertatea informației și în accesul direct la aceasta. Astfel, haideți să ne cunoaștem între noi și să împărtășim cine suntem – ca artiști – și ceea ce cunoaștem. La urma urmei, arta trebuie să fie liberă de orice împovărare pentru ca ea să fie expresie curată.”, a afirmat Robert Gomboș.

Cei interesați îi pot găsi pe artiști online, la adresa https://artasiartistivizuali.ro/, dar și pe unul dintre portalurile majore de social-media, la adresa https://www.facebook.com/artistivizuali/.