Universitatea de Vest din Timișoara s-a supărat pe primărie pe motiv că instituția a atribuit direct un contract Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca pentru întocmirea unui studiu privind nevoile educaționale din oraș. Pe de altă parte, Primăria Timișoara acuză conducerea UVT de gelozie.
Un contract în valoare de 80.000 lei a fost atribuit direct de către Primăria Timișoara Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca cu scopul întocmirii unui studiu cu privire la nevoile școlilor din oraș. Decizia a fost criticată de Universitatea de Vest din Timișoara, în condițiile în care reprezentanții instituției susțin că și ei ar fi putut realiza această analiză.
„UVT deține expertiză de calitate în domeniul politicilor pentru educație. (…) Nu înțelegem, de aceea, cum a fost posibilă o astfel de decizie, de încredințare a unei lucrări de studii educaționale către un furnizor de date exterior vieții orașului, atât timp cât UVT, care grupează o comunitate semnificativă, formată din peste 1.000 de cadre universitare și peste 15.000 de studenți, care dezvoltă zeci de proiecte de utilitate publică, în parteneriate strategice cu administrația și mediul de afaceri, este un partener deocamdată neglijat. Este perfect plauzibil să interpretăm decizia luată de administrația locală chiar și printr-o insidioasă auto-sabotare a intereselor Timișoarei, produsă chiar din interiorul PMT o ipoteză față de care mediul universitar timișorean își exprimă îngrijorarea cum, de altfel, este posibil și ca reprezentanții PMT să se fi adresat altfel decât instituțional unor membri ai comunității UVT. Trebuie să înțelegem că o colaborare eficientă se realizează atunci când comunicarea se face instituțional, la nivelul conducerilor instituțiilor implicate și nu printr-un mecanism de tipul „implicare personală”, a transmis Universitatea de Vest din Timișoara.
Totuși, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, susține că „această scăpare produsă în decizia de față poată fi corijată chiar de către comunitatea academică, prin cooperare, iar UVT își dorește depășirea acestui moment de impas și consideră că poate să contribuie în mod real la conturarea viziunii de viitor pentru dezvoltarea Timișoarei, pe dimensiunea educațională, dar și în alte direcții strategice”.
Pe de altă parte, Primăria Timișoara a transmis Universității de Vest faptul că „Timișoara nu are nevoie de gelozii universitare și nici de o politizare constantă a instituțiilor sale respectate”. Mai mult, cei din conducerea instituției susțin că achiziționarea studiului pentru dotarea școlilor din Timișoara nu a fost realizată prin încredințare directă, ci prin achiziție directă.
„Astfel, a fost publicat un anunț publicitar pe sistemul de achiziții publice, cât și pe website-ul primăriei, unde au fost solicitate oferte din partea furnizorilor. (…) Ne-am fi dorit ca UVT să depună ofertă pentru achiziția studiului pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Timișoara. De altfel, au existat de-a lungul anului trecut mai multe discuții între Primărie și UVT despre această temă. Universitatea din Cluj a fost singura care s-a arătat interesată de anunțul primăriei. Competiția intelectuală este esențială, atât în sistemul universitar, cât și pentru asigurarea calității serviciilor de care vor beneficia timișorenii. Suntem siguri că o universitate atât de prestigioasă precum UVT nu ar vrea să pretindă un monopol bazat strict pe identitatea locală. Înțelegem ambițiile politice ale conducerii universității, dar avem încredere că ele nu vor interveni în excelentul parteneriat de care se bucură instituțiile noastre”, a informat Primăria Timișoara.