UVT, despre fuziune: „Unificările de succes nu sunt căsătorii între parteneri egali!”

 

Universitatea de Vest din Timișoara studiază în această perioadă cu maximă seriozitate posibilitatea unei preluări printr-o fuziune prin absorbție a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. O asemenea transformare organizațională trebuie făcută cu profesionalism managerial și atenție la detalii, susțin cei din conducere.

Fuziunea universităților este o temă importantă în managementul academic. Potrivit conducerii universității din Timișoara, există avantaje care derivă din utilizarea în comun a infrastructurii de cercetare, educație și servicii, precum și în crearea unor universități mari și complexe care pot obține o vizibilitate și un prestigiu mai mare.

„Unificările de succes nu sunt niciodată căsătorii între parteneri egali. Experiența arată că atunci când într-o unificare o universitate puternică adună în jurul ei universități mai mici, mai vulnerabile, șansele de succes sunt mai mari. Este și cazul actual. UVT este o universitate prestigioasă, solidă, care poate contribui la transformarea în mai bine a Universității de la Reșița aflată într-o multiplă criză: atât de imagine, cât și financiară. Cultura organizațională a universității puternice se impune asupra partenerului mai slab. Pentru personalul universității mai puternice, fuziunea are efecte reduse. Pentru cel al universității mai slabe, schimbarea de status duce pe termen mediu și lung la o serie de avantaje: un prestigiu crescut, oportunități profesionale crescute, o mai mare siguranță a locului de muncă, o ofertă academică superioară pentru studenții ei etc.”, se arată în comunicatul de presă transmis de UVT, în urmă cu puțin timp.

Cei din conducere studiază o serie de variante care vizează fuziuni ale universităților care au avut loc în țară și străinătate, dar și mai multe studii elaborate pe această temă, astfel încât să aleagă soluția cea mai bună.

Punctele forte ale potențialei unificări ar fi distanța mică dintre orașe și colaborarea de lungă durată care a existat între cele două universități. Șansele legate de o potențială majorare a salariilor profesorilor din Reșița sunt scoase din calcul, dar conducerea UVT spune că avantajul este stabilitatea locului de muncă.

banner 1000 x 100 hd

Comments

  1. Cristi says:

    Cu 5ani in urma d-na Rector ar fi facut criza de nervi numai la auzul unui asemenea proiect!Acum nu stie cum sa-i roage mai tare.