Unu din zece nou-nӑscuți, aduși pe lume de mame adolescente

nou nascut

Dintre cele aproape 200.000 de nașteri, înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete care au sub 15 ani și aproape 18.000 de la adolescente cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani. Statistica arată că unu din zece nou-născuți din România provine din mame adolescente.

Datele au fost furnizate de Organizația Salvați Copiii, iar potrivit acestora, țara noastră contribuie cu aproape un sfert din mamele de sub 18 ani adică (23%) din toată Uniunea Europeană.

În anul 2020, conform datelor Institutului Național de Statistică, 6 nou-născuți mor la fiecare 1.000 de nașteri. Cifrele sunt deci similare cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum aproximativ două decenii, România continuând să se mențină pe primul loc în ceea ce privește rata mortalității la copiii mai mici de un an.

Mai mult, potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicație în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidență și monitorizarea adecvată a sarcinii și așteaptă până când situația lor se precipită sau se înrăutățește.

Una dintre marile provocări cu care se confruntă medicii este cea în care o pacientă este adusă la spital să nască, după o sarcină neurmărită medical, iar în cazul mamelor adolescente riscurile să nască prematur și să apară complicații sunt mult mai ridicate. Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă unitățile medicale în care se nasc și sunt tratați au la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Sarcina în adolescență este una dintre cele mai actuale probleme de sănătate publică, fiind un fenomen răspândit atât la nivel global, cât și la nivel național. În România, 16.470 de adolescente au devenit mame în anul 2020. Județul Mureș se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul mamelor adolescente, urmat de Dolj, Brașov și Iași. Județul Caraș-Severin se află pe primul loc în clasamentul celor cu cele mai puține mame adolescente.

Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani și de 18 ani la al doilea copil. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil. Datele unei cercetări comunitare realizate de Organizația Salvați Copiii România arată că un procent covârșitor, adică 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități, afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.

Județele cu cele mai multe mame adolescente sunt, potrivit datelor temporare INS pentru anul 2020:

  • Mureș – 871
  • Dolj – 723
  • Brașov – 695
  • Iași – 656
  • Bihor – 614
  • Bacău – 586
  • Constanța – 556
  • Argeș – 489
  • Dâmbovița – 480
  • Sibiu – 479

Județele cu cele mai puține mame adolescente:

  • Caraș-Severin – 220
  • Brăila și Mehedinți – 213
  • Gorj – 190
  • Tulcea – 175

În ultimii 11 ani, Salvați Copiii România a investit peste șapte milioane de Euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 140.000 de copii. O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială.

„Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung, însă am pus bazele unui proiect ambițios de susținere a sănătății mamelor și copiilor prin dotarea unităților medicale și prin oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) în zone defavorizate. Ni sau alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care ne bazăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă construcție solidă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/