Universitatea de Vest din Timișoara vrea să preia administrarea Observatorului Astronomic

Administrația locală a studiat în ultimii ani mai multe variante de preluare în administrare a Observatorului Astronomic timișorean, care însă nu s-au concretizat într-o formulă funcțională. Astfel, Universitatea de Vest își propune să preia activitățile Observatorului Astronomic, în acord cu Filiala Timișoara a Academiei Române și cu Primăria Timișoara, un obiectiv a cărui activitate a fost întemeiată de profesorul Ioan Curea.

Cei de la UVT susțin că la universitate se găsesc specialiștii care pot să operaționalizeze funcționarea acestuia, cadre didactice și cercetători, fizicieni, matematicieni și geografi. De asemenea, universitatea susține programe de studii de licență, masterat și doctorat legate de domeniile de activitate ale observatorului astronomic, iar un număr semnificativ de studenți beneficiază de utilizarea acestuia în mod direct (fizică, matematică, geografie) sau prin intermediul disciplinelor complementare.

Universitatea, mai spun reprezentanții acesteia, are capacitatea, resursele materiale și cele umane necesare repunerii în circuit a unui astfel de obiectiv.

Având în vedere că istoria acestui centru de atracție științifică este legată de Universitatea de Vest din Timișoara, dar mai ales că obiectivul Observatorului Astronomic este unul axat pe activitățile de observare astronomică și popularizare a științei, considerăm firesc ca viitoarea administrare a acestuia să fie realizată de UVT. Suntem absolut convinși că cercetătorii și studenții facultăților UVT vor readuce la viață programe interesante dedicate studiului astronomic, pentru repunerea în valoare a rolului acestui Observator și deschiderea activității către publicul larg, reluând astfel o istorie frumoasă a Observatorului Astronomic timișorean, legată de profesorul Ioan Curea.”, a spus rectorul Marilen Pirtea.

La observator, sute de studenți de la fizică, matematică și geografie ar putea sa beneficieze de o infrastructură experimentală adusă la zi, dar și pentru elevi ar putea fi organizate vizite ghidate într-un viitor centru integrat de astronomie (observator astronomic, planetariu, săli de proiecție și săli de conferințe). De asemenea, locul ar putea deveni unul de relaxare pentru timișoreni, prin deschiderea parcului către aceștia.

Observatorul Astronomic a fost înființat în 1962. În prezent, obiectivul este al Academiei Române, care nu are resurse financiare ca să îl pună în valoare. Autoritățile locale au afirmat recent că şi din partea lor există dorinţa să preia în administrare Observatorul Astronomic.

CITEȘTE ȘI: Observatorul astronomic din Timișoara, în paragină. Primăria vrea să-l aducă în proprietatea sa pentru a-l pune în valoare

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/