Un pod pietonal din Timișoara, transformat în unul de poveste. Inițiativa unei echipe creative pentru coagularea comunității

1000x100 (1)

O echipă creativă de artiști vizuali va înfrumuseța podul pietonal din Parcul Uzinei de Apă din Timișoara, prin pictarea pasarelei și croșetarea barelor metalice laterale, pentru crearea unei conexiuni între cele două maluri ale râului Bega. Scopul principal al proiectului este coagularea comunității în jurul parcului și implicarea acesteia în activități creative.

Proiectul inițiat de echipa „Croșetăm povești și poduri” debutează sâmbătă și se va derula până la finalul lunii octombrie. Sunt artiști și antreprenori din sectorul cultural care propun comunității workshop-uri de pictură, croșetat, fotografie, ukulele, întâlniri de autocunoaștere și dezvoltare personală, întâlniri dedicate mișcării prin dans, meditație Qigong, precum și un eveniment de finalizare a proiectului, cu muzică, discuții și un atelier creativ de pictură pe tricouri uzate. Toate acestea se vor realiza prin implicarea comunității locale, la inițiativa și supravegherea echipei de proiect.

Activitățile își propun să aducă împreună generații diferite, iar componenta educațională implică mai multe direcții: promovarea meșteșugurilor (croșetatul/pictura/fotografia), a stării de bine în natură prin muzică, mișcare, dans, socializare și a unei atitudini caracterizate prin reziliență psihologică.

Parcul Uzinei este un spațiu public comun, deservind o zonă rezidențială vastă, folosit deseori ca reper pentru această parte a orașului, loc de întâlnire pentru pescari, părinți, copii și bunici, dar și sportivi. În acest context, proiectul „Podul de Poveste” va lăsa ca moștenire un spațiu mai colorat și mai prietenos.

expressheadergeneral (1)

„Fiecare copil are cel puțin un spațiu magic în care totul este posibil, în care baghetele funcționează și zânele apar exact atunci când sunt chemate. Ne dorim ca «Podul de Poveste» să devină un astfel de loc pentru copiii care cresc în Timișoara. Un spațiu în care Uzina de Apă să devină un castel fermecat, iar podul multicolor să fie asemenea unui curcubeu care aduce bucurie. Poveștile spuse aici vor fi împletite cu fire de iubire de echipa «Croșetăm Povești și Poduri».”, a declarat Livia Mateiaș, artist vizual și coordonatorul acestei inițiative.

Proiectul debutează sâmbătă, de la ora 18, cu un workshop de pictură coordonat de Livia Mateiaș, în care artista propune participanților o sesiune de brainstorming pentru a schița idei de pictură a podului. De asemenea, cei prezenți vor asculta cântece interpretate live la Ukulele și se vor putea relaxa pe malul Begăi. Participarea este gratuită, iar echipa proiectului pune la dispoziție toate materialele necesare.

Proiectul „Podul de Poveste” este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara. Programul atelierelor va fi disponibil în curând pe pagina de Facebook a proiectului.