Un oraș din Timiș va avea din nou spital după un deceniu de așteptare!

untitled design set 970x90 px

Locuitorii unui oraș din Timiș vor putea beneficia de servicii medicale la ei în localitate din luna aprilie a acestui an. Atunci preconizează reprezentanţii autorităţii locale că spitalul va fi redeschis, după 10 ani de inactivitate.

Petru Filip, primarul oraşului Ciacova şi dr. Codruţa Bungău au semnat contractul de predare-primire a spitalului şi după mai mulţi ani în care acesta a avut lacătele puse va fi redeschis şi pus la dispoziţia cetăţenilor din localitate şi nu numai.

„Unitatea va funcţiona cu 25 de paturi, dintre care 20 de internare continuă în specializările Medicină Internă şi Cronici şi cinci de internare de zi. De asemenea, va funcţiona 24 de ore din 24 şi o cameră de gardă, deservită de o linie de gardă permanentă. Tot 24 de ore din 24 va funcţiona şi un laborator de analize medicale şi cel de explorări funcţionale – EKG, ecografie. Spitalul va funcţiona cu bucătărie şi spălătorie în regie proprie. Intenţionăm, totodată, să deschidem o farmacie cu program de la ora 8.00 la ora 20.00, astfel încât pacienţii să aibă acces imediat la medicamente.”, a declarat dr. Codruţa Bungău.

După semnarea contractului urmează etapa de autorizare sanitară, obţinerea avizului de la Ministerul Sănătăţii şi contractarea serviciilor medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş. Astfel, pacienţii care se prezintă la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie vor fi trataţi gratuit.

„Sperăm ca toate aceste demersuri să le finalizăm până în luna aprilie, iar după aceea spitalul să poată deveni funcţional. Nu în ultimul rând, dorim ca angajările pe posturile de la spital să se facă prioritar cu cetăţeni din oraşul Ciacova, în semn de recunoştinţă pentru comunitatea de aici şi pentru eforturile de a refuncţionaliza spitalul.”, a mai spus dr. Codruţa Bungău.

Sursă foto: Renașterea

publicitate ziar expresb 1000x100

Kardinal One Medical, soluţia salvatoare

Spitalul din Ciacova a fost închis în anul 2011, printr-o ordonanţă a Guvernului prin care s-au închis porţile mai multor unităţi spitaliceşti din întreaga ţară. Atunci s-a vehiculat amenajarea unui cămin de bătrâni în clădirea unde a funcţionat spitalul, dar proiectul nu a fost votat în Consiliul Local pentru că mai existau trei azile de bătrâni în localitate.

„Am mai încercat să-l deschidem, dar nu s-a putut şi atunci am avut o solicitare de la Kardinal One Medical SRL că ar vrea ei să-l deschidă, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Solicitarea a fost la începutul anului 2018 şi a avut aprobarea Consiliului Local. Ne-am împotmolit deoarece în 2011 centrul de sănătate a fost închis, dar nu a fost desfiinţat şi nicio altă unitate spitalicească pe acea locaţie nu se putea face. Desfiinţarea se putea realiza doar prin ordonanţă de Guvern.”, a declarat Petru Filip, primarul oraşului Ciacova.

Au început apoi demersurile pentru obţinerea ei şi au fost necesare avize de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Finanţelor. Toată această procedură a durat până în septembrie 2019. S-a făcut apoi o licitaţie publică şi abia acum s-a putut semna contractul de predare-primire a spaţiului. Deschiderea unităţii spitaliceşti în luna aprilie a acestui an este o prioritate pentru administraţia din Ciacova.

„Este foarte util pentru că acest spital a funcţionat din 1922 şi a fost construit de către comunitate. Erau mai multe specializări: maternitate, chirurgie, interne, ginecologie, laborator de analize, a fost vital pentru această zonă. Locuitorii din Ciacova îşi doreau să se redeschidă şi acum am găsit această oportunitate.”, a mai spus Petru Filip, primarul oraşului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/