Un medic din Reșița, stabilit în Germania, explică de ce se moare în România de COVID mai mult decât în alte state

dr cristian oprea
untitled design set 970x90 px

Medicul internist Christian Oprea, originar din Reșița, șef al Secției Interne de la Spitalul Regional din Donauwörth – Landul Bavaria, a transmis câteva considerații generale despre haosul care există în mai toate statele în privința statisticilor despre COVID-19, dar și de ce a ajuns România să fie numită „cimitirul Europei”. 

„O mare problemă văd eu în toată Europa nu numai din cauza virusului sau a politicului, a incompetenței din jurul nostru. În ultima vreme se vorbește despre pandemia celor nevaccinați și dacă vorbim despre pandemie nu putem să luăm o țară, două, luăm continentul. De pildă, ne uităm la Danemarca cu 90% populație vaccinată care are incidență mai mare decât România sau Germania. Teoretic, aici, în Germania, țara în care locuiesc, nu se știe care e numărul vaccinaților, pot spune că e un haos general. Cifrele oscilează, autoritățile spun ba că sunt 65%, ba 75%, apoi 5% în plus care nu sunt prinși în statistici. Cazurile explodează din nou! Dacă vorbim încă o dată de cei vaccinați care fac forme ușoare, atunci trebuie să ne amintim de primul val când toată lumea vorbea despre asimptomatici. Oare aceștia există sau nu mai există ori sunt cei vaccinați? Nu știu ce să zic… În Germania dezastrul este cauzat de lipsa de personal, nu de lipsa de paturi. Internări sunt, cazurile nu sunt chiar așa de grave în momentul de față. De pildă, la secția de Terapie Intensivă a Cardiologiei unui spital din Augsburg sunt 20 de paturi și nu se pot folosi decât 10 din cauză că lipsește personalul specializat. În tura de noapte o asistentă are în supraveghere 40 de persoane internate. În această țară, personal ar fi, pentru că se știe, sunt peste 300.000 de asistenți și asistente, dar, din cauza nemulțumirilor salariale, mulți au ieșit din sistem. Preferă să pună marfa pe raft la supermarket, pe aceeași bani. Alții mai inspirați întră în sistemul privat și devin asistenți personali și fac munci de îngrijire la domiciliu, uneori în regim de 24 de ore, în sistemul privat.”, explică medicul internist Christian Oprea, originar din Reșița, șef al Secției Interne de la Spitalul Regional din Donauwörth-Landul Bavaria

La întrebarea cum se reușește salvarea de vieți pentru că sunt la fel de grav bolnavii COVID din Germania, Danemarca, precum cei din România, medicul Christian Oprea a răspuns:

publicitate ziar expresb 1000x100

„Simplu din ce cauză mor bolnavii de COVID în România: în primul rând mor nevaccinații, apoi se adaugă alte cauze: infrastructura care e așa cum e, cu spitale în clădiri vechi și securitate precară la incendiu motiv pentru care se aprind, apoi sunt pline de infecții nosocomiale și împreună cu virusul SARS-CoV-2 sunt combinația perfectă. Apoi diabetul, da, virusului îi place diabetul. Mă întreb și eu de ce mor așa de mulți tineri în România? Probabil și pentru că au un sistem imunitar foarte scăzut, trăiesc mai nesănătos, aici vorbim de fumat, condiții alimentare, nu fac sport, nu au rezistență fizică. În spitalul unde sunt eu am avut un singur deces, o persoană de 56 de ani fără alte boli asociate. Fiecare țară și regiune are particularitățile ei. În America, de exemplu, cu excesul de heroină, persoane supraponderale bolnave de diabet și fără asigurare medicală, apoi lipsa igienei în Brazilia, în Germania o populație foarte îmbătrânită. Dar eu zic așa: COVID-ul ne-a arătat în ce criză sanitară mondială ne aflăm. În primele șase luni de pandemie s-au făcut greșeli, dar până la urmă nimeni nu știa nimic despre COVID. Nici acum nu știm foarte mult. Ceea ce e clar e că virusul produce mutații și în timp ce în Israel de exemplu s-a trecut la doza a treia (booster) a vaccinului în luna mai, noi în Europa am început la câteva luni distanță. Târziu, foarte târziu! Interesant e dacă privim în urmă, în istorie, gripa spaniolă a dispărut mult mai repede, deși a omorât mai mulți oameni cu alți vectori de transmisie fiindcă pe vremea aceea nu se zbura, nu se călătorea, nu se juca fotbal cu stadioane pline. E ceva ciudat!”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/