FOTO. O moară din Banat, reparată cu sprijinul voluntarilor

moaraa4

Mai mulți voluntari mobilizați de către reprezentanții Asociației Acasă în Banat au făcut minuni pentru o moară din satul Feneș, aflată într-o stare avansată de degradare, în acest sfârșit de săptămână, cu scopul de a atrage mai mulți turiști în zonă. 

Asociația Acasă în Banat a reușit să mobilizeze mai mulți voluntari, în acest sfârșit de săptămână, care au pus umărul la repararea unei vechi mori aflată în satul Feneș, din județul Caraș-Severin. Potrivit reprezentanților ONG-ului timișorean, în acest sat aflat la poalele munților, cu care mari și ziduri de piatră, se găsesc patru mori, însă niciuna funcțională, printre care și moara Ponorenilor.

moaraa3

leader board 728 x 90 px

Ne-am propus să o repunem în funcțiune pentru ca localnicii și turiștii deopotrivă, să se bucure de făina măcinată la moară. Provocările au fost foarte mari: acoperișul era în stare proastă, ciutura era complet acoperită de aluviuni, zidurile sunt crăpate și măcinate de intemperii, iar pe deasupra apa nu mai curge pe irugă. La acțiune au participat 12 voluntari înscriși, 5 localnici și 2 copii. Iar pentru că timpul a fost scurt, ne-am concentrat pe ce era mai important: schimbarea acoperișului și decolmatarea camerei subterane, care adăpostește ciutura. Nu am avut destule ajutoare pentru a ne ocupa de săparea irugii, dar avem promisiune că săptămâna viitoare va veni un miniexcavator care să efectueze această operațiune”, a informat Asociația Acasă în Banat.

Reprezentanții ONG-ului timișorean speră că odată ce Moara Ponorenilor va fi pusă în funcțiune, Feneșul va deveni mai atractiv pentru turiști.

moaraa10

moaraa9

moaraa8

moaraa7

moaraa6

moaraa5

moaraa2

moaraa1