ULUITOR! Grup organizat pentru jefuirea patrimoniului. Aproape 5.000 de artefacte au fost găsite la perchezițiile de astăzi!

Muzee întregi au descoperit, în această dimineață, procurorii și mascații la perchezițiile făcute la braconierii de patrimoniu, fiind găsite aproape 5.000 de artefacte de patrimoniu, majoritatea din perioada neolitică, de epocă romană sau din Evul Mediu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin spun că există suspiciunea rezonabilă cu privire la constituirea mai multor persoane într-un grup organizat cu scopul comiterii unor infracţiuni incriminate în scopul protejării patrimoniului arheologic, la efectuarea unor detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, la însuşirea pe nedrept a unor bunuri de patrimoniu, precum şi încercarea de export ilegal a unor bunuri de patrimoniu.

„În urma perchezițiilor au fost identificate şi ridicate un număr de 4.000 – 5.000 de piese de factură arheologică ce pot face obiectul clasării în condiţiile art.11 alin.1, lit.k din Legea nr.182/2000 între care peste 300 monede antice şi medievale, fragmente de vase ceramice, obiecte de podoabă, arme, unelte şi statuete presupus a proveni din perioada Paleolitică şi Neolitică. Cu acelaşi prilej au fost ridicate un număr de 13 detectoare de metale, între care 7 detectoare neautorizate, iar 6 autorizate, referitor la acestea existând bănuiala că au fost folosite fără autorizare prealabilă”, ne-a declarat Laura Iancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Procurorii mai spun că nu toți cei percheziționați și audiați sunt suspecți, existând posibilitatea ca unii dintre ei să fie pur și simplu cumpărători de bună credință, tocmai de aceea „sunt efectuate acte de urmărire penală în vederea clarificării stării de fapt sub toate aspectele, a lămuririi contribuţiei fiecărui participant la comiterea faptelor cercetate şi la stabilirea, pe cale de consecinţă, a încadrării juridice ce urmează a fi dată fiecărei activități de natură penală. Precizăm că urmărirea penală este o fază obligatorie a procesului penal și nu poate înfrânge principiul prezumției de nevinovăție”, mai spun procurorii.

CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Descinderi la braconierii de comori medievale și de epocă romană! Au fost descoperite muzee întregi!

Sursă foto: Arhivă