Turiștii, mai aproape de viața satului, obiceiurile și mâncărurile tradiționale. Revin evenimentele „Banat Brunch”

explo 1000x200

Turiștii sunt așteptați din nou în inima satelor din județul Timiș. Din luna iunie, revin evenimentele de cultură gastronomică „Banat Brunch”. Cei interesați să descopere obiceiuri bănățene, dar și să deguste mâncăruri tradiționale pot participa la 13 astfel de acțiuni, ultima fiind organizată la sfârșitul lunii septembrie.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în Timiș informează că reîncep din luna iunie evenimentele de cultură gastronomică “Banat Brunch”. Proiectul a fost inițiat în urmă cu doi ani în regiune și își propune să dezvolte și să promoveze turismul local, tradițiile și cultura din Banat prin intermediul gastronomiei.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului ne permit să prezentăm satele unor vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentelor care nu călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, să considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai (…) De asemenea, evenimentele promovate folosesc bucătăria locală ca teaser și atracție, cu scopul de a crea și dezvolta alternative economice pentru locuitorii din sate prin intermediul turismului sustenabil.“, a transmis APDT Timiș.

Practic, în cadrul acestor evenimente, turiștii pot servi o gustare în diferite locații din județul Timiș. Totodată, organizatorii “Banat Brunch” speră ca locuitorii din satele în care au loc evenimentele gastronomice să dezvolte, ulterior, mici oferte turistice. Printre acestea se numără organizarea de plimbări cu căruța, a unui mic dejun la stână, de degustări, vizite în sat sau activități în gospodăriile locale.

APDT Timiș a făcut public și programul “Banat Brunch” din acest an. Astfel, în data de 5 iunie, la Curtea are loc evenimentul “La Sărbătoarea trandafirilor”, în 12 iunie, la Berini – “Unde crește Laleaua Pestriță”, 13 iunie, la Dumbrava – “La Șură”, 19 iunie, la Coșteiu de Sus – “În gospodărie la Tanti Emilia”, 26 iunie, la Pietroasa – “În grădină, pe deal”, 3 iulie, la Margina – “La stâna La fântână”, 17 iulie, la Groși – “La căsuțe”, 7 august, la Rudna – “La Castel”, 21 august, la Margina – “La stână La fântână”, 28 august, la Deta – “La Casa Ferch”, 4 septembrie, la Groși – “La căsuțe”, 11 septembrie, la Dumbrava – “La Șură” și în 25 septembrie, la Coșteiu de Sus – “În gospodărie la Tanti Emilia”.

Detalii și înscrieri pe www.eat-local.ro.

banner 970 x 250