Expoziție unică la Reșița. Universalul Vechi își redeschide porțile pentru public

1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

După o pauză de câteva decenii, celebrul Universal Vechi din Reșița revine la viață. Va fi gazda vernisajului de artă plastică semnat de Dumitru Gorzo.

Dumitru Gorzo, fondatorul grupului Rostopasca, este un artist maramureșean controversat datorită viziunii parodice pe care o arată în lucrările sale. Vine la Reșița pentru a-și prezenta lucrările și nu oriunde, ci în fostul Magazin Universal și  la Muzeul Banatului Montan.

Expoziția va avea loc vineri, 21 mai, începând cu ora 18.00 la Muzeul Banatului Montan, iar de la ora 20.00 – la Magazinul Universal. „Expoziția își dorește să fie prima dintr-o lungă serie de expoziții în orașele din România unde accesul la artă, la cultură este destul de anevoios. Îmi doresc cât mai multe astfel de expoziții și voi răspunde tuturor invitațiilor autorităților locale.”, a declarat Dumitru Gorzo.

Prin acest eveniment se dorește ca fiecare oraș din România care nu are posibilitatea să ofere învățături despre frumusețile artei să se poată bucura de „o poveste despre imagine cu lucrări vechi și noi”, semnate de artistul plastic Dumitru Gorzo.

În cadrul expoziției „Picturi cu vârf și îndesat” se vor putea remarca atât lucrări vechi, cât și noi. Muzeul Banatului Montan va găzdui lucrările vechi care reprezintă țărani maramureșeni, sculpturi și basoreliefuri, iar opera „Gheorghe” reprezintă faza finală a unui șir de intervenții asupra casei părintești – o construcție realizată la începutul secolului XX în Ieud, Maramureș, de către bunicul artistului.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Lucrările noi ale artistului vor fi expuse la Magazinul Universal, simbol al orașului Reșița. Desenele și picturile lui Dumitru Gorzo sunt realizate cu cărbuni arși la Reșița. Despre evenimentul pregătit pentru reșițeni primarul Ioan Popa declară: „Îmi doresc să fac din Reșița un oraș boutique, iar un oraș boutique trebuie să fie deschis către cultură și artă contemporană care să transforme Reșița într-un oraș avangardist, participativ, colorat, prietenos și deschis din punct de vedere cultural și social. Îi mulțumesc lui Dumitru Gorzo că a acceptat invitația noastră de a deschide turul de expoziții la Reșița și vă aștept pe toți la vernisaj.”

În incinta magazinului vor fi expuse peste 200 de picturi și desene noi, acoperind toată suprafața vitrată, urmând ca noaptea magazinul să fie luminat pentru ca picturile să devină vitraliu întors și magazinul – un lightbox. Prin acest eveniment, primarul orașului Reșița dorește să repună în valoare Magazinul Universal care a fost deschis în 1 mai 1952.

Autor: Iulia Vlad

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/