Trist! Lugojul are peste 300 de cazuri de copii aflați în situații vulnerabile

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Cu sau fără contextul pandemic, circumstanța copiilor abuzați, neglijați sau în situații de risc este o realitate. Sute de copii lugojeni se încadrează în acest scenariu.

Anul 2020 este unul cu multe provocări, iar pandemia de coronavirus a adus în atenția tuturor, poate mai mult ca oricând, copiii. Măsurile adoptate pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19 vizează și domeniul învățământului, afectând implicit elevii și actul educațional. Pentru copiii care fac parte din familii obișnuite, noile reguli, deși nu întotdeauna ușor de pus în practică, pot fi totuși respectate. Nu același lucru îl putem spune despre copiii aflați în situații de risc, cu părinți plecați la muncă în străinătate sau care sunt abuzați fizic ori emoțional. Pentru ei, șansa la educație echitabilă pare să fie una tot mai îndepărtată. În județul Timiș, către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituția publică de interes județean, în subordinea Consiliului Județean Timiș, se îndreaptă sute de cereri, iar misiunea acesteia nu este una ușoară.

„Şanse egale pentru toţi: acesta este un principiu fundamental ce stă la baza tuturor acţiunilor pe care noi le derulăm. În societatea contemporană, aflată într-o continuă tranziţie şi schimbare, rolul nostru devine din ce în ce mai important pe zi ce trece. Nivelul de trai tot mai fluctuant, dificultăţile cu caracter economic şi social fac ca profilul celor care au nevoie de serviciile noastre să se modifice permanent, astfel că acţiunile noastre trebuie să dobândească un grad ridicat de adaptabilitate, de flexibilitate la nevoile în schimbare ale societăţii şi, implicit, ale indivizilor săi.”, spun cei de la DGASPC.

La finalul celui de-au doilea trimestru al anului în curs, în județul Timiș, în evidențele DGASPC, conform fișei de monitorizare trimestrială, realizată pe baza informațiilor furnizate de unitățile administrativ-teritoriale, se află un număr de 2.455 de copii cu părinți plecați în străinătate. Dintre aceștia, 46 sunt în Lugoj. Pentru acești copii, a participa la cursurile online poate fi extrem de dificil, având în vedere că nu pot beneficia de supraveghere din partea părinților.

STPT job 1000x200

Și mai gravă este situația copiilor aflați în situații de risc, precum acei copii rămași fără îngrijire părintească, după ce părinții acestora au decedat, au fost decăzuți din drepturile părintești, declarați inapți de a îngriji un copil sau declarați dispăruți. În județ există 715 astfel de cazuri, dintre care 265 sunt din Lugoj. Din nefericire, dintre situaţiile de risc care determină un copil să ajungă în dificultate, principalul factor este sărăcia, iar în multe dintre cazuri acest lucru duce, inevitabil, și la abandonul școlar.

La fel de dificilă este și situația copiilor abuzați sau neglijați. În județul Timiș, până la finele lunii septembrie 2020, potrivit datelor furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, se află 703 cazuri de copii abuzați ori neglijați, 75 dintre acestea fiind cazuri de plasament în regim de urgență. Dintre cele 703 cazuri, 627 sunt de neglijare, 29 sunt cazuri de abuz fizic, 22 sunt de abuz emoțional, 19 sunt cazuri de abuz sexual, 3 reprezintă exploatare prin muncă și alte 3 sunt cazuri de exploatare sexuală. La Lugoj s-au înregistrat 16 cazuri, dintre care 15 sunt de neglijare, iar unul reprezintă un caz de abuz emoțional.

În sprijinul tuturor copiilor care se confruntă cu probleme precum cele descrise mai sus și se încadrează în oricare dintre aceste situații, DGASPC pune la dispoziție telefonul copilului, care poate fi apelat la numărul 0256 983, unde pot fi făcute sesizări.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/