Trifan: „Interceptarea activității online a cetățenilor nu poate fi făcută în răspăr cu democrația”

raoul trifan
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Senatorul USR de Timiș Raoul Trifan se declară împotriva noilor potențiale reglementări pentru interceptarea activității cetățenilor pe Internet. Codul Comunicațiilor Electronice ar fi trebuit să intre, luni, în plenul Senatului, la votul final, însă va fi retras de pe ordinea de a zi. 

Cei de la USR se declară împotriva articolului strecurat în Codul Comunicațiilor Electronice care lărgește spectrul interceptărilor în online, cum ar fi accesările de site-uri sau ștampila de timp.

„Proiectul a trecut prin ședința de Guvern, a primit toate avizele, iar după ce a trecut de Camera Deputaților, cei din societatea civilă au sesizat faptul că cineva, nu știm cine, a inserat acel articol. (…) În comisiile raportoare din Senat – juridică și IT – cei de la PNL au propus o variantă modificată a acestui articol care impune o obligație pentru furnizorii de Internet să decripteze conținutul convorbirilor și să îl dea autorităților. (…) Una din cea mai mari probleme este că ar obliga furnizorii să stocheze informațiile, iar interceptarea acestora s-ar face fără mandat de la judecători. (…) Am verificat legislația din Cehia și Franța, peste tot sunt aceste prevederi în Codul de Procedură Penală, nu în legile sectoriale. Și e destul de grav. Avem nevoie de Codul Comunicațiilor Electronice, de el depinde implementarea tehnologiei 5G la noi.”, a explicat senatorul Raoul Trifan.

Senatorul a mai spus și că în cazul în care acest articol nu va fi eliminat din Cod în comisii, cei de la USR vor propune acest lucru prin amendarea proiectului de lege.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

„Interceptarea activității online a cetățenilor României nu poate fi făcută în răspăr cu democrația și normele legale. (…) Vom cere retrimiterea la comisiile de specialitate pentru eliminarea articolului. Dacă acest lucru nu este acceptat, vom cere eliminarea articolului cu pricina în plen, prin amendarea proiectului de lege. Dacă nici acest lucru nu este acceptat de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, atunci vom ataca la Curtea Constituțională articolul 10^2 din Codul Comunicațiilor Electronice.”, a concluzionat senatorul.

Coaliția majoritară a retras, deocamdată, proiectul de pe ordinea de zi a plenului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/