Lichidatorul PRESCOM vinde depoul de la Renk

Tramvaiele au fost ascose din circulație vara trecută, pe motiv că, se lucrează la liniile de înaltă tensiune, însă de atunci acestea nu au mai circulat nicio zi pe șinele din Reșița. Ba mai mult, linia de cupru pe care acestea mergeau a început să se fure din zona Muncitoresc.

Tramvaiele din orașul de pe Bârzava încep să devină amintire pentru locuitorii orașului. Asta, cel puțin pentru moment, întrucât cei care conduc Ro-A-Tir, le-au scos din circulație din cauza unor revizii. Deși acestea au avut loc vara trecută, de atunci niciun mijloc de transport în comun pe cablu nu a mai fost zărit pe linie, în timp ce oamenii au circulat cu autobuzele. Acum, datoriile pe care le are societatea PRESCOM, îi determină pe lichidatorul acesteia să mai scoată la vânzare niște imobile, ca să mai acopere din datoria pe care firma o are la statul român.

Vestea că depoul de tramvaie va fi vândut a mobilizat administrația locală. „Există acordul de principiu al Consiliului Local, de preluare a depoului de tramvaie, solicitat de operatorul actual de transport. Sper să obținem terenul și să nu existe la mijloc alte interese”, a spus primarul Reșiței, Mihai Stepanescu.

Sub lupa FMI
Din cauza creanțelor mari pe care societatea reșițeană le are la bugetul de stat, care depășesc 10 milioane de lei, vechiul Prescom a intrat sub lupa FMI. Astfel că, lunar foștii șefi ai instituției trebuie să trimită câte un raport în care să prezinte situația la zi a debitelor.

Vechea societate de transport și salubrizare, PRESCOM, aflată în faliment la momentul actual, are de raportat mai multe situații lunare, Fondului Monetar Internațional. Firma ce a aparținut Consiliului Local, a intrat încă din 2010 sub lupa FMI. Datoriile sunt motivul pentru care inspectorilor li se pare „suspectă” activitatea societății. „La finanțe sunt datorii care depășesc 10 milioane de lei, iar structura internațională urmărește dinamica arieratelor în legătură cu bugetul de stat”, a spus Gheorghe Marchiș, directorul fostei societăți, care acum se află în lichidare.

Datoriile provin din TVA-ul neachitat, la care se adaugă celelalte obligații cum ar fi CAS, șomaj sau sănătate. „Obligația noastră este să reducem deficitul bugetar existent, așa cum prevăd acordurile României cu FMI”, a subliniat fostul director. De asemenea, o altă creanță a PRESCOM este către bugetul local. Valoarea acesteia se ridică la 5 milioane de lei.

 

Comments

  1. Domnul Z says:

    Nu ne vindem tara!!! O furam noi…