Totul despre vaccinare într-un ghid destinat pacienților cu afecțiuni cronice! Documentul, realizat de specialiști din sănătate

Pacienții cu afecțiuni cronice au la dispoziție un ghid de informare care cuprinde date despre vaccinuri și vaccinare. Acesta a fost realizat la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

În prezent există vaccinuri pentru un număr de 30 de boli, iar alte câteva sute se află la stadiul de cercetare-dezvoltare. În cadrul ghidului sunt prezentate informații și despre traseul unui vaccin de la cercetare la producție, recomandări și contraindicații. De asemenea, sunt prezentate categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, dar și opțiunile de vaccin pentru fiecare categorie în parte. COPAC anunță că un capitol este dedicat vaccinării de călătorie pentru pacienții cronici.

Materialul a fost tipărit într-un tiraj de 5000 exemplare și va fi difuzat prin intermediul asociațiilor de pacienți și în spitalele care tratează pacienți cu afecțiuni cronice. Ghidul a fost realizat sub coordonarea președintelui Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi.

„Vaccinarea a fost considerată mult timp o măsură primară destinată exclusiv persoanelor sănătoase. Ulterior a fost demonstrat faptul că prin dreptul la sănătate este nevoie de extinderea recomandărilor de vaccinare prin care orice persoană, indiferent de vârstă și statusul său, poate fi protejată împotriva unor boli infecțioase, prin administrarea corectă a preparatelor vaccinale. Acest ghid îşi propune să informeze diversele categorii de pacienţi, copii sau adulţi, asupra posibilităţilor de protecţie prin vaccinare, dar decizia este asumată împreună cu medicul curant şi cu cel care realizează vaccinarea, după o estimare clinică a riscurilor şi beneficiilor acestei măsuri de prevenţie specifice.”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății de Epidemiologie.

Președintele COPAC propune ca pe lângă tratament să fie compensat și vaccinul pacienților cronici. De asemenea, Radu Gănescu îi solicită Ministerului Sănătății să grăbească realizarea unui document similar, dar care să fie destinat specialiștilor din sistemul medical. Ghidul de informare face parte din proiectul Inițiativă pentru viitor, derulat de COPAC pe tema vaccinării. Acesta poate fi consultat și AICI.