Mediul de business conștientizează valoarea unui patrimoniu național și se implică. Promisiunea s-a materializat, cei 20.000 de euro au fost puși pe masă de antreprenorul timișean.
Campania de strângere de fonduri, derulată în această perioadă de Asociația Herculane Project pentru salvarea Băilor Imperiale Austriece de pe Valea Cernei, s-a dovedit a fi un mare succes și asta datorită omului de afaceri Ovidiu Șandor, cel care a dublat suma adunată până la începutul lunii mai.
Care au fost motivele ce l-au determinat pe antreprenorul timișorean să doneze și să se implice în acest proiect?
„Pentru că acea clădire trebuie salvată, pentru că mă bucură să văd inițiativa acelor tineri arhitecți și care investesc timpul și pasiunea lor în a încerca să trezească interesul legat de acea clădire și să o salveze. Cred că astfel de inițiative trebuie susținute, deoarece clădirea este o dovadă fizică a istoriei noastre, mai ales aici în Banat, cu toate perioadele istorice importante pentru Banat și cred că are potențialul de a trezi toată stațiunea. Mai cred că pentru orice timișorean Herculane este un loc, cumva o amintire pozitivă și ne dorim cu toții să vedem că lucrurile intră pe un făgaș din ce în ce mai bun și că această stațiune poate redeveni ceea ce a fost odinioară”, ne-a declarat chiar Ovidiu Șandor, în exclusivitate pentru Express de Banat.
Întrebat de ce turiștii din partea de vest a țării nu prea vizitează zona și de ce mediul de afaceri nu s-a implicat până acum în renașterea stațiunii, Ovidiu Șandor a explicat:
„Potențialul e acolo, sigur că nu poți să ai doar o natură frumoasă, trebuie să ai și condiții de cazare, trebuie să ai și lucruri de văzut și de făcut și poate că încă lucrurile astea lipsesc acolo și este un pic dezolant să mergi să vezi toate clădirile acelea care odată au fost superbe, dar acum decad și se descompun, dar potențialul e acolo, trebuie însă pus în valoare.
Poate că și la noi treptat mediul de afaceri va simți nevoia să ajute la proiecte care sunt relevante pentru comunitate, pentru cultura noastră, pentru partea asta de patrimoniu, cred că e și o componentă legată de maturizarea unei societăți și încet, încet ne îndreptăm în direcția care trebuie”.
Tinerii arhitecți din Asociaţia „Locus” Timişoara, care au dat viață inițiativei Herculane Project, acum doi ani, încurajează pe toți oamenii să doneze în continuare, pentru că „până la suma finală de 100.000 de euro, cât ar fi necesari, mai este cale lungă”, după cum a declarat și Oana Chirilă, președintele asociației.
„Campania a început acum trei săptămâni și noi ne propunem să intervenim de urgență la Băile Neptun și să stabilizăm câteva zone critice care s-au prăbușit din păcate în luna februarie, tocmai de aceea toți cei care simt și doresc să contribuie la acest amplu proiect încă mai pot dona bani accesând site-ul pentru donații: https://www.paypal.me/asociatialocus. Cont Asociația LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701, CUI 38615380.
Suntem extrem de surprinși de suma care s-a adunat pentru că am mai făcut o campanie și anul trecut, dar atunci am reușit să strângem doar 2.000 de euro. Anul acesta pentru noi a fost foarte surprinzător, eu personal nu mă așteptam să vad atâția oameni donând pentru patrimoniu, pentru o cauză culturală, de obicei se fac donații pentru cauze sociale.
Noi am zis că până la 1 mai suma care va fi donată să fie dublată. De aceea am insistat pe această dată, tocmai să dăm un imbold ca oamenii să doneze și suma să fie cât mai mare, aceasta urmând a fi dublată de către domnul Ovidiu Șandor, cel care ne-a promis ajutorul, ne-a fost alături și iată că s-a și ținut de promisiune, fiind impresionat de ceea ce facem noi și de faptul că suntem tineri și că avem curajul să intervenim acolo unde de 30 de ani nu se întâmplă nimic”, a spus Oana Chirilă.
În cadrul Asociației Herculane Project activează în acest moment peste 29 de tineri, studenți, elevi, persoane cu experiență, dar și membri ai comunității din Băile Herculane.
„Vrem ca aceștia să vadă ce se întâmplă în spatele unui proiect, cât de greu se realizează și să fie și ei parte din schimbarea pe care ne-am propus-o acolo, așa cum desigur am găsit sprijin și din partea administrației locale, de la început și până acum. Noi când am ajuns în Herculane primul lucru pe care l-am făcut, după ce am constat stadiul patrimoniului, am contactat Primăria. Au fost foarte deschiși și entuziaști că îi putem ajuta. Este vorba de o administrație care e foarte mică, problemele acolo sunt mari, orașul are și alte nevoi pe lângă partea de intervenții pe patrimoniu și dezvoltare turistică. Uneori am impresia că noi cerem foarte mult din partea lor și uităm că un oraș nu înseamnă doar monument istoric, ci sunt multe alte lucruri de care comunitatea de acolo are nevoie”, a conchis Oana Chirilă.
Pentru că Herculane Project nu se rezumă doar la salvarea Băilor Imperiale Neptun, proiectele stabilite pe viitor fac referire și la înființarea unei școli de vară pentru studenții arhitecți, dar și la o altă serie de proiecte culturale.
CITEȘTE ȘI: 18.000 de euro, înmulțiți cu doi pentru Băile Herculane