Certuri caragialești și puseuri de feminism în Consiliul Local Timișoara. Bugetul orașului a trecut, însă cu scandal

A devenit deja o regulă nescrisă ca toate ședințele de Consiliu Local Timișoara să semene mai mult cu o reprezentație de teatru absurd sau de comedie a lui Ion Luca Caragiale. Așa s-a întâmplat și astăzi, când s-a votat bugetul Timișoarei, unul la care consilierii PSD s-au abținut. În centrul disputei de râsu’-plânsu’ au fost din nou primarul Nicolae Robu și consiliera ALDE Laura Chindriș, care a propus amendamente inspirate din programul electoral al edilului din 2012!

„Atmosfera” s-a încins după ce Laura Chindriș a ridicat problema faptului că proiectul de buget nu avea avizul Comisiei de buget-finanțe. Asta l-a enervat teribil pe primarul Nicolae Robu. „Eu știu că vă constituiți într-un grup împotriva Timișoarei și faceți tot ce puteți să boicotați bugetul. Ați făcut asta și cu patru ani în urmă, când l-ați dat afară pe domnul Stoia, atunci când a ajutat municipiul Timișoara să ducă la bun sfârșit proiectele pe fonduri europene. […] Domnișoară, vă comportați ca o țață! Stârniți oprobiul public al timișorenilor cu această atitudine împotriva Timișoarei. Asta e tot ce poate să facă acest partid, PSD și ALDE. Atât pot, să facă rău României, și pe plan local, să facă rău timișorenilor! Dar aici nu vă merge! E simplu să nu te duci la comisie și să nu semnezi și să invoci în ședință că nu ai semnat!”, a precizat Robu.

Liderul Grupului PSD, Dan Idolu, a spus, la fel ca la conferința de presă extraordinară organizată înainte de ședința de buget, că problema e și că li s-a adus consilierilor vineri după prânz proiectul de buget. „Îmi pare rău de colegii liberali, dar se votează în batjocură, în necunoștință de cauză. Domnul primar era în vacanță atunci, dar nu are nicio vină”, a precizat Dan Idolu. Lucru total neadevărat, deoarece vineri, la ora 12, Robu a susținut o conferință de presă la PNL și se întorsese deja din concediu.

„Tățisme” și feminisme

Primarul a precizat că, într-adevăr, bugetul nu e avizat de Comisia de buget-finanțe, deoarece acolo au semnat doar doi membri, nu trei, însă proiectul e avizat de alte trei comisii, condiție cerută de lege. „Noi nu lucrăm după părerile lui X sau Y, ci după reguli. Regula este că trebuie să fie avizate de trei comisii, iată că sunt avizele de la trei comisii. Nu merge așa, că boicotăm. […] Nu avem timp de pierdut pentru tot felul de țățisme. […] Nu țineți orașul pe loc pentru acțiuni de genul”, a precizat Robu. Edilul liberal a fost susținut de viceprimarul Dan Diaconu, dar și de consilieri PNL, precum Simion Moșiu, Adrian Lulciuc, Lucian Căldăraru sau Radu Dimeca, care au precizat că bugetul putea fi consultat în materialul de la dezbatere publică și la secretariatul primăriei.

Consiliera locală PSD Luminița Țundrea a avut o intervenție feministă, cum că nu i se pare normal ca Nicolae Robu să o numească „țață” pe Laura Chindriș. „În calitate de consilier local și ca femeie, mă simt profund jignită și discriminată de modul în care respingeți propunerile colegei noastre. A fost aleasă în Consiliul Local și vine cu propuneri pe care eu le consider că sunt pertinente. O rugăminte pentru colegii bărbați, să o ascultați, pentru că a muncit să facă aceste amendamente. Vi se pare normal sa ne faceți țațe în Consiliul Local?”, a spus Luminița Țundrea.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Amendamentele lui Chindriș, toate din programul electoral al lui Robu

De data aceasta, probabil că Laura Chindriș nu a muncit atât de mult pentru amendamente, deoarece a avut patru, toate inspirate din programul electoral al lui Nicolae Robu pentru alegerile locale din 2012. Amendamentele consilierei ALDE s-au referit la cinci parcări mari în zona centrală, eliminarea fâșiilor de teren cu iarbă din oraș, construirea unui mare spital și a unui stadion modern. Niciun amendament nu a trecut la vot. „În concluzie, domnul primar și-a îndemnat colegii din PNL să voteze împotriva a ceea ce dumnealui a promis că va realiza și nu a reușit să facă nici în șapte ani”, a spus Chindriș, într-un joc politic care o făcea și pe ea să zâmbească.

Concret, despre marile parcări, liberalii au explicat că promisiunile lui Robu vizau terenuri pe care Primăria nu le-a putut obține, iar despre proiectul cu fâșiile de teren cu iarbă, copiat ad litteram de Chindriș dintr-un pliant electoral, consilierei i s-a transmis că un proiect de hotărâre de HCL trebuie să menționeze locații concrete. Despre un spital nou, Robu i-a spus că se referea la spitalul regional și că ALDE îl poate face, fiind la guvernare. Cât despre stadionul nou, primarul a spus că la viitoarea ședință se va vota studiul de fezabilitate pentru arena din Calea Buziașului.

Un alt amendament a fost al pesedistului Sorin Ionescu, despre un parc în cartierul Dâmbovița. Bugetul a trecut cu 17 voturi pentru și nouă abțineri, exact numărul consilierilor PSD.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/